Lapp i plånboken ringar in drömprinsen

NYHETER

Less på singellivet, men också less på diverse misslyckade dejter?

Med hjälp av ny teknik och en lapp i plånboken kan man snart scanna av lämpliga partners i sin närhet.

Nu pratar vi inte om matchningar på diverse kontaktsidor på nätet, där man inte kan lita på någon.

I stället talar vi om små intelligenta brickor eller ''tvättlappar'' som lämpligen förvaras i plånboken. I själva verket en liten bärbar ''dator'', stor som ett visitkort, som programmerats med just dina intressen, önskemål och drömmar.

Tanken är så klart att alla andra singlar också knallar runt med en liknande lapp i fickan.

Ljus larmar om potentiell dejt

När du tar dig till krogen, bion eller snabbköpet, där det finns gott om folk, letar din lilla intelligenta lapp efter lämpliga kandidater i omgivningen. Med infrarött ljus kommunicerar lapparna med varandra när potentiell dejt passerar.

Tidningen New Scientist berättar i sitt kommande nummer om hur en så kallad Ntag testats på ett teknikseminarium i New England för en månad sedan. De 488 delegaterna uppges ha blivit imponerade över nymodigheten.

Skaparna hoppas att det ska finnas en stor marknad för produkten bland stressade människor som inte vill ödsla bort tid på att prata med någon som det visar sig helt ''fel'' person.

Men som alltid när någon fått en bra idé finns det andra som också tänkt samma tanke.

Talar om var drömprinsen finns

Rivalen i det här fallet heter Media Lab vid det amerikanska universitetet Massachusetts Institute of Technology.

Media Labs produkt, Mithrill, talar inte bara om att det finns någon trevlig typ i närheten. Med sensorer får man också veta var i lokalen vederbörande är - och om personen rör på sig eller står still, pratar eller inte. Som pricken över i talar mojängen om med vem drömprinsen/prinsessan talar med.

Kan ju vara bra att veta innan man stegar fram, fyrar av sitt mest vägvinnande leende och kommer med den där isbrytande första repliken.

Men den får man, åtminstone än så länge, tänka ut alldeles själv.

Anders Lignell/TT