Silja Opera krockade i S:t Petersburg

NYHETER

S:T PETERSBURG

Det svenskflaggade kryssningsfartyget Silja Opera kolliderade på onsdagskvällen med en rysk isbrytare i S:t Petersburg. Det var andra gången på mindre än två månader som Opera kört på stillastående fartyg i samma hamn.

Silja Operas sida träffade isbrytaren i kanalen som leder ut från hamnen vid 18-tiden svensk tid. Den ryska isbrytaren stod vid kajen i kanalen.

-Operas vänstra sida tog i den ryska isbrytaren ungefär en timme efter avgången från S:t Petersburg. Fyra av Silja Operas livbåtar skadades, berättar Silja Lines kommunikationsdirektör Tuomas Nylund.

Fartyget hade 449 passagerare och 164 besättningsmän ombord. Ingen skadades i olyckan.

-Passagerarna informerades genast om saken, sade Nylund.

Sjöfartsmyndigheterna undersökte Silja Opera efter olyckan och gav fartyget tillstånd att fortsätta ungefär en och en halv timme senare. Trots att livbåtarna fick skador är kapaciteten tillräcklig med tanke på passagerarmängden.

Silja Opera anländer enligt tidtabellen till Helsingfors på torsdagsmorgonen klockan 10. Fartyget ska också avgå enligt tidtabellen till Tallinn klockan 16 på torsdagen.

Silja Opera var med om en nästan likadan olycka i mitten av september, då dess sida tog i tre fraktfartyg som låg vid kajen. Också den gången skadades bara livbåtar. Undersökningen av olyckan i september är inte ännu klar.

TT-FNB