Marie fick hjälp mot sin rädsla för ormar

"Min ormfobi är helt borta"

Foto: lotte fernvall
”det känns – bra” Ormen Snoddas slingrar sig runt Marie Kristofferssons hals. – Visst har jag lite puls men det känns bra. Jag har ingen panik och det känns verkligen som om min fobi är borta nu, säger hon. Förra året fick Marie terapi mot ormfobi av Återbäringen.
NYHETER

Ormfobin är som bortblåst.

Tack vare Aftonbladets Återbäringen kunde Marie Kristoffersson gå i terapi och bota sin rädsla.

- Det känns underbart, säger Marie och ger ormen Snoddas en puss.

En boaorm ringlar sakta runt Marie Kristofferssons hals. Marie säger att hon är lite rädd, men att hon har rädslan under kontroll. Bredvid står djurexperten Jonas Wahlström och pratar lugnande.

- Snoddas är barnens favorit. Han är van att ha mycket folk omkring sig och att man klappar honom, säger han och Marie ser betydligt mer avslappnad ut.

Fick panik av bilder

För ett år sedan hade mötet med ormen varit en omöjlighet. Då räckte en bild på en orm i en tidning eller på tv för att Marie Kristoffersson, 30, från Nacka skulle få panik.

- Jag har varit livrädd för ormar sedan jag var liten. Jag kunde börja skrika och gråta bara av att se en bild.

Tankar om att börja i terapi hade funnits länge, men eftersom det är en relativt dyr behandling sköt hon hela tiden upp det. När Marie läste om Återbäringen förra året såg hon sin chans. Hon skrev ner sin önskan, skickade iväg den - och blev uppringd av redaktionen.

Kort därefter var det dags att påbörja behandlingen hos Robert Lindwall, legitimerad psykolog och psykoterapeut. Han har under flera år hjälpt människor att bli av med sina fobier. Metoden kallas kognitiv beteendeterapi och går ut på att låta patienten närma sig sin fobi steg för steg.

- Första gången vi träffades pratade vi bara och han sa att han trodde jag skulle bli botad. Andra och tredje gången fick jag stegvis närma mig en orm, berättar Marie.

- Det var riktigt jobbigt, jag grät och var nära att ge upp. Men till slut lärde jag mig hantera rädslan och jag vågade till och med lyfta upp en orm från golvet.

Runt sin hals

Nu har det gått ett år. För att testa om behandlingen verkligen fungerat fick Marie stifta bekantskap med boaormen Snoddas. På bara några minuter befann sig den slingrande ormen runt Maries armar, hals och till och med upp på hennes huvud.

- Visst har jag lite puls men det känns faktiskt bra. Jag har ingen panik och det känns verkligen som om min fobi är borta nu, säger Marie Kristoffersson.

Läs också:

Annacarin Falk

ARTIKELN HANDLAR OM