Kvinna dog av kattbett

NYHETER

En 76-årig kvinna dog på sjukhuset i Hamar, Norge, efter ett kattbett.

- Det är extremt sällan någon dör av kattbett. Men kattbett kan vara farliga om de är djupa och det blir sårinfektion, säger den medicinske överläkare Roald Torp på sjukhuset till vg.no.

Han bekräftar att kvinnan avled tidigare under hösten efter att ha blivit biten i handen av en katt.

Hon ska ha blivit biten fyra till fem dagar innan hon lades in på sjukhuset. Kvinnan ska ha fått en penicillinkur och vaccin – men det hjälpte inte.

Läkare trodde hon var matförgiftad

När kvinnan kom till sjukhuset hade hon feber och diarré. Läkarna trodde först att hon hade matförgiftning och började att behandla henne för det. Men hon blev snabbt sämre och läkarna ansåg att tillståndet kunde bero på kattbettet och satte in en behandling mot det istället.

Kvinnan avled ett dygn efter att hon lagts in på sjukhuset. Det visade sig att hon hade haft akut blodcancer.

Sjukhuset skriver i en rapport att kvinnan hade nedsatt immunförsvar till följd av sjukdomen och att orsaken var infektionen efter kattbettet.

Norska läkare varnade

- Folk dör inte av kattbett. Men den här kvinnan hade försvagat motståndskraft på grund av blodcancern. Därför blev kattbettet så allvarligt för henne, säger Torp.

Han har nu anmält dödsfallet till det norska Folkhälsoinstitutets rapportsystem för smittsamma sjukdomar, som en påminnelse till andra läkare hur farligt kattbett kan vara för människor med nedsatt immunförsvar.

Johan Kristensen