Robinson knäcker kärleken hemma

Buba, Emma och Martin Melin — alla spräckte sina förhållanden efter tiden på ön. På lördag är Robinson tillbaka — men att delta i en dokusåpa är att spela med sin partner som insats, visar Aftonbladets granskning. Nu varnar tv de medverkande.

Foto: Markus Lundgren/SVT
Expedition: Robinson 2003
NYHETER

 Under de tre säsonger ”Fame factory” visats har mer än sex förhållanden spruckit för deltagarna.

I ”Big Brother”, ”Baren” och ”Temptation Island” har vi sett folk ha sex med varandra. Trots att de redan har en relation med någon annan.

Att vara med i en dokusåpa kan vara ett snabbt sätt att köra ett förhållande i botten.

– På ett informationsmöte som SVT hade fick vi veta att många förhållanden kraschar och att man måste ha ett mycket stabilt förhållande för att få det att fungera, säger Anna Sommerfeld Marsh, som var med i

”Expedition: Robinson” 2002.

– Jag har hört att 80 procent av förhållandena tar slut, säger Anna Gunnarsson, sambo med

Leif Svensson som var med i Robinson 2002 och en av veteranerna i nya omgången av Robinson.

Det är en siffra som SVT inte vill bekräfta.

Anna Sommerfeld Marsh och Anna Gunnarsson har lyckats hålla ihop sina relationer efter att tv-kamerorna slocknat. Men listan på de som misslyckats är lång.

– Att gå in i en dokusåpa och ha en relation är väldigt påfrestande. Jag har aldrig tyckt att det varit en bra kombination, säger psykoterapeuten Eva Rusz Malmberg.

Hon har tidigare varit psykolog för ”Big Brother”, ”Friends på turné”, ”Popstars”, ”Baren” och ”Villa Medusa”, men jobbar inte längre med dokusåpor.

— När jag var med och valde ut deltagare så var min önskan hela tiden att man inte skulle ha någon relation utanför. Det är mycket bättre att vara singel för då kan man stå för det man gjort när man kommer ut, utan att skada någon annan person.

Enligt Eva Rusz Malmberg är det ofrånkomligt att partnern därhemma blir utanför. Den får följa dramat via tv-apparaten, och att se sin partner bete sig på ett sätt som man aldrig trott var möjligt är plågsamt. Svartsjuka kan också göra sig påmind.

– Allt som syns på tv har ju faktiskt hänt, fastän man givetvis kan ha klippt och vinklat.

Gunilla Nilars, projektledare för Robinson, håller inte med.

– Vad jag vet så är det inga relationer som tagit slut på grund av Robinson, men visst kan det vara påfrestande för ett förhållande, säger hon.

Dokusåpan knäckte deras förhållande

Carola Ålstig

ARTIKELN HANDLAR OM