Cecilia skilde sig från Robinson-Buba:

”Jag kände mig helt utanför”

NYHETER

För Cecilia Engdahl och Buba Badjie slutade Bubas medverkan i Robinson i en skilsmässa.

— Det är en jättejobbig känsla att stå utanför när ens partner varit med om det absolut största i livet, säger Cecilia Engdahl.

Foto: Björn Lindahl
SKILDA. Cecilia Engdahl och Buba Badjie hade problem redan innan Buba ställde upp i Robinson 2000. Men programmet bidrog till att paret slutligen bröt upp.

Buba Badjie och Cecilia Engdahl skilde sig 2000. Samma år som Buba blev ”Robinson-Buba” med hela svenska folket.

Men varken hon eller Buba vill beskylla Robinson för skilsmässan. Deras problem fanns redan innan Buba åkte iväg till Malaysia.

– Man kan säga att Robinson är en av tio saker som var den utlösande faktorn, säger Cecilia Engdahl.

Förändrad av Robinson

Buba var borta i två månader. När han kom hem igen var han förändrad.

– För mig var det ett tv-program som han varit med i, men för honom var det en jätteupplevelse. De har varit isolerade från omvärlden i två månader, som för dem känns som två år. Jag upplevde samma sak med alla medverkande. De hade nästan ingen verklighetsuppfattning utan pratade bara om Robinson, säger Cecilia Engdahl.

När Buba varit hemma ett tag lugnade det ned sig. Men då började tv sända avsnitten – och allt rullades upp igen. Buba fick plötsligt svar på många frågor och fick också veta vad människor på ön tyckt om honom.

– Då fick man plötsligt vara medlare och terapeut. Till slut kunde jag verkligen känna ”men sluta, det är bara ett tv-program”, men för dem som är med är det blodigt allvar.

”Han är inget helgon”

Cecilia Engdahl retade sig också på att bilden av Buba var så ensidig.

– Han höjdes till skyarna och avbildades som en familjefar som alltid ställde upp och visst är Buba bra, men han har ju även sidor som inte är bra. Han är inget helgon.

Buba Badjie jämför sin medverkan i Robinson med att åka på ett väldigt känsligt krigsuppdrag utomlands.

– Då kommer man hem med alla upplevelser, både positiva och negativa, men bara de som varit med kan förstå vad man upplevt, säger han.

Skillnaden är att Robinson inte slutar när man kommer hem.

– Efteråt börjar den mediala uppmärksamheten och efterspelet med alla inbjudningar och kändisfester. Det är inte konstigt att ens partner känner sig utanför, säger Buba.

Slutade i skilsmässa

Barnen Kim, 9, och Emil, 6, hölls utanför Robinsonhysterin.

– Jag tror inte att de tänkt så mycket på Robinson om jag ska vara ärlig, de var så små, men de tyckte att det var tufft att se pappa på tv, säger Cecilia.

Samtidigt som Robinson spelades upp på tv var förhållandet mellan Cecilia och Buba i gungning. Till slut var en skilsmässa oundviklig.

– Om man redan har problem är Robinson det absolut sämsta man kan göra i ett förhållande, men lever man i ett stabilt förhållande är det nog inga problem, säger Cecilia Engdahl.