80 anställda mut- misstänkta - hittills

NYHETER

Systembolagshärvan sväller.

- Ett åttiotal anställda, de flesta chefer, är misstänkta, säger chefsåklagare Ewa Nyhult vid Riksenheten mot korruption.

Det har varit känt att 35 chefer inom Systembolaget delgivits misstanke om mutbrott och fått offentliga försvarare. Men i går eftermiddag sa Ewa Nyhult till Aftonbladet att det handlar om ett åttiotal misstänkta - hittills.

- Vi kallar till förhör och delger misstanke om brott, säger hon.

Hur många leverantörer som misstänks för bestickning vill Nyhult inte uppge. Hittills har en leverantör delgivits misstanke.

Kommer utredningen växa ytterligare?

- Det kommenterar jag inte.

Härvan började rullas upp då en anställd i våras lämnade över tre listor till Systembolagets ledning. Listorna kom från leverantörer och visade hur mycket butikschefer kunde tjäna om de nådde vissa försäljningsmål för leverantörernas produkter.

En intern utredning som gjordes visade att vissa butikschefer hade tagit in produkter i sortimentet i strid med företagets regler och på det sättet gynnat vissa leverantörer.

Det ledde till att tio butikschefer fick lämna företaget tidigare i år. Systembolaget anmälde också sju av sina butikschefer och tre leverantörer till åklagare.

Richard Aschberg, Oisín Cantwell, Lennart Håård

ARTIKELN HANDLAR OM