”Det kan bli tal om massavskedanden”

Systembolaget lovar att ta i med hårdhandskarna

NYHETER

Var sjunde butikschef på Systembolaget misstänks ha tagit emot mutor.

40 anställda har redan begärt offentlig försvarare.

- Det kan bli tal om massavskedanden, säger personaldirektör Karin Furevik.

80 personer är misstänkta för inblandning i muthärvan, 60 av dessa är butikschefer, enligt Systembolaget.

Med anledning av den växande mutskandalen höll Systembolaget på onsdagen ett tre timmar långt seminarium för journalister. Vd Anitra Steen framförande hette ”Så avslöjades muthärvan”.

Enligt bolagets internutredning fick man tag på två maskinskrivna och ett handskrivet papper med en uppgörelse mellan leverantörer och butikschefer. Där stod hur mycket cheferna fick i ersättning när de sålde en viss mängd av leverantörens varor.

Organiserat

- Man börjar undra ju vad det handlar om. Vi tror att det här är organiserat, att det handlar om någon form av subkultur. En sån kultur skapar ju också ett oerhört grupptryck så att ingen faller utanför, att man håller ihop. Och där man har gått över gränsen till det som är brottsligt, sa Anitra Steen vid seminariet.

I vintras avskedade Systembolaget åtta personer, sedan mutskandalerna uppdagats. Samtliga har samtliga överklagat. Sju har vänt sig till arbetsdomstolen och en till tingsrätten.

Mutskandalerna har skapat en sån förstämning att Systembolaget inrättat en kristelefon som är öppen dygnet runt. Dit kan de som är misstänkta, medarbetare eller anhöriga ringa och få prata med en psykolog.

Hårdare tag mot levarantörer som mutat

De leverantörer som har mutat butikscheferna har straffats med sanktioner – totalt fem procent av leverantörernas försäljning till Systembolaget. Nu kan bli det bli tal om betydligt hårdare sanktioner, enligt Systembolagets jurist Peter Källenfors.

Samtidigt är bestraffningar problematiska på grund av monopolet. Vägrar Systembolaget att köpa varor från en leverantör har den ingen annan att sälja till. Det är oklart vilka regler som gäller när ett monopol är inblandat.

Avskedas vid åtal

Helt klart är att Systembolaget kommer att ta i med hårdhandskarna mot de egna medarbetarna.

Om åtal väcks kommer den misstänkte personen att avskedas redan innan dom faller.

- Om åtal väcks blir det en intern utredning och vi kommer då att kunna skilja dem från sina arbeten för att de begått brott mot vår interna policy. Och vi kommer inte att avvakta laga dom för vi antar att vi kommer ha tillräckligt på fötterna om åtal väcks, säger personaldirektör Karin Furevik.

Kan det bli tal om massavskedanden?

- Ja, det kan det. Vi kan inte ha kvar butikschefer som inte lever efter våran policy eller våra regler.

Johan Kristensen, Leif-Åke Josefsson