Anitra Steen: Jag har gjort vad jag kunnat

Foto: MAGNUS WENNMAN
la korten på bordet Systembolagets vd Anitra Steen var påtagligt berörd när hon i går skulle lägga alla korten på bordet i den svällande muthärvan. Under en lång presskonferens hävdade hon att Systembolagets ledning gjort vad den kunnat och att man nu vidtagit en lång rad åtgärder för att förhindra fortsatt fusk.
NYHETER

Systembolaget har inrättat en kristelefon för sina anställda och deras anhöriga. Dygnet runt kan de ringa ett 020-nummer och få hjälp och stöd av psykologer.

I går höll Systembolagets ledning en tre timmar lång presskonferens på Hilton Hotell i Stockholm. Den hårt pressade vd:n Anitra Steen lovade tillsammans med styrelseordföranden Olof Johansson att alla korten skulle läggas på bordet.

- Jag har ingenting att dölja. Jag har gjort vad jag kunnat. Nu gäller det att få bort de här människorna, sa Anitra Steen.

Hon betonade också att inte bara Systembolaget utan även leverantörer och åklagare har ett stort ansvar för att reda upp härvan.

- Jag har funnit det oerhört svårt att agera på rykten, sa hon.

Men nu har en rad åtgärder vidtagits för att förhindra fortsatta oegentligheter, bland annat hårdare internkontroll och krav på leverantörer.

Samtidigt försöker Systembolaget stödja de anställda som inte är inblandade i den svällande muthärvan. För tre veckor sedan introducerades kristelefonen Visavi.

- Vi drog igång detta när började inse att det hela var mer omfattande än vi visste från början, säger Karin Furevik, personaldirektör på Systembolaget.

I går kom svart på vitt. Ett åttiotal mutmisstänkta över hela Sverige. Ett fyrtiotal som redan fått offentlig försvarare. Tal om massavskedande av butikschefer.

- Alla våra medarbetare och deras anhöriga är välkomna att ringa. Det kan handla om att man kanske vet eller känner till eller är orolig över att någon annan gjort något, säger Karin Furevik.

Den pågående förundersökningen är sekretessbelagd. Därför vet inte ens Systembolagets högsta ledning vilka av deras butikschefer som är misstänkta.

Det var också en anledning till kristelefonen.

- Man kan ju kallas till förhör även om man inte är skyldig.

Leif-Åke Josefsson, Gunnar Svensson