”Lyckan hittar jag med mina barn”

1 av 2
NYHETER

Då snackar han ändå om skådespelare han hyser den största respekt för.

Prata i stället om? Eller, vänta, säg i stället så här: vill ni öva upp er på 100 meter? Gå då fram till Kjell, kalla honom kändis och ni kommer garanterat att springa väldigt fort.

– När folk säger: Du är kändis, va? Alltså, då mår jag illa. Jag har lagt ner 30 år av mitt liv på det här yrket och därför känner jag bara: Blanda inte ihop mig med det gänget. Blanda inte ihop mig med de där jävla deltagarna i ”Farmen” och ”Big Brother”. Det är så märkligt att det finns hur många hjärndöda människor som helst som ställer upp på den skiten och bara förnedrar sig. Det är ju det det går ut på. Och de fattar inte att de bara är dagsländor och sen borta.

Han säger vad han tycker och har betalat priset. Han berättar om när Ulf Malmros träffade konsulenten på Svenska Filminstitutet (SF), de som beviljar förhandsstöd, och konsulenten sa:

– Om Malmros använder sig av Bergqvist blir det inga pengar!

Han berättar att han gjorde sin första roll i en SF-produktion för två år sen.

– Det beror ju inte på att alla producenter och regissörer tycker att jag är så jävla dålig. Jag menar, man får betala ett pris. Men det finns inget annat sätt, även om det tar emot. Det är det jag brukar säga till Uffe Malmros när han tycker att det går tungt: ”Uffe, vi är så jävla bra på det här, så begåvade, att vi förr eller senare kommer att ta över i alla fall.”

Han ser ut att få rätt. ”Smala Sussie” går som en raket på Sveriges biografer. Men det verkligt stora väntar borta på andra sidan horisonten. I somras var Bergqvist och Malmros över i Hollywood, inbjudna av en av de största agenturerna och ett av de största filmbolagen.

– Grejer är absolut på gång och det är till och med troligt att de verkligen blir av. Scenariot är det här, att Uffe får göra en film och då vet ju alla vilken hans favoritskådis är. Det var precis vad amerikanarna sa: Vi ser ju att ni vill jobba ihop så kom för fan med idéer och uppslag.

Men Kjell Bergqvist lägger snabbt till, typiskt nog, att blir det inget av det så okej. Big deal. Livet går vidare. Framför allt finns här ingen brådska. Får han behålla liv och hälsa har han ett halvt yrkesliv framför sig och den viktigaste uppgiften handlar inte ens om det, den handlar om att lotsa sina döttrar, Sandra, 14 år, och Nathalie, 9 år, ut i vuxenvärlden.

Efter skilsmässan 1999 från Yvonne Ryding, Miss Universum 1984, har han kommit närmare sina barn.

– Ska man hitta nåt positivt med skilsmässan är det det. Tyckte redan innan att jag var så ambitiös jag kunde vara som pappa, jag menar, i jämförelse med alla jag hade omkring mig och så, men när jag hade hand om barnen ensam fick jag det i än högre grad bekräftat, att de är mina och att det är min uppgift i livet att ta hand om de här tjejerna och ge dem en plattform att stå på.

Vem vet. Han kanske snart får en ny, lika viktig uppgift att ta hand om. I tre och ett halvt år har han varit ihop med Karin Andersson, 32, och eftersom hon är barnlös så?

– Det är väl ingen omöjlighet att det blir så. Det har varit på tapeten, men jag har hela tiden känt att de barn jag redan har måste få lugn och ro och tid att vänja sig vid att, okej, nu ser livet ut så här. När det är klart kan vi börja med nästa projekt på riktigt allvar.

Förutom Sandra och Nathalie har Kjell en vuxen dotter från ett tidigare förhållande, Johanna, 29.

Med andra ord är hans sambo och äldsta dotter i princip jämnåriga medan deras avstånd upp till Kjell är 18 respektive 21 år.

– Det är nånting vi alla har i oss, även jag: Vad ska folk tycka om det här? Men tänker jag en sekund till blir det ju genast: Skit i det ni! Så länge jag har det bra. Sopa rent på er egen bakgård för fan, hahaha. Så det bekymrar mig inte. Folk har frågat: Vad säger polarna? De säger: Grattis!

Så är jag som...

Gunnar Seijbold