Bush: Vi lämnar inte Irak förrän Saddam är funnen

Fler döda amerikanska soldater i Irak än under tre år i Vietnam

NYHETER

LONDON/PHILADELPHIA

USA kommer inte att lämna Irak innan Saddam Hussein har hittats. Det lovar USA:s president George W Bush.

Samtidigt presenteras statistik som visar att fler amerikanska soldater har dött i Irak än under de tre första åren av Vietnamkriget.

Den störtade irakiske ledaren Saddam Hussein och terrnornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin ska hittas. Det är först då som uppdragen i Irak och Afghanistan kan anses vara avslutade, sade USA:s president George W Bush i en intervju som publiceras i brittiska tidningar på fredagen.

- Vi kommer inte att dra oss ur innan jobbet är gjort. Punkt och slut, sade Bush.

På frågan om det inkluderade att hitta Saddam och bin Ladin svarade han:

- Ja, det är en del av det. Men ännu viktigare är ett fritt och demokratiskt samhälle. Det är uppdraget.

Snabbare process

Uttalandena kommer samtidigt som Bushadministrationen har börjat försöka snabba på processen mot ett självstyrande Irak med ett minskat antal amerikanska soldater i landet.

- Vi vill att irakierna ska förstå att vi tror att de är mer än kapabla att leda sitt eget land. Ju förr vi kan lämna över suveräniteten sammanfallande med en stabil stat desto bättre, sade Bush.

På torsdagen presenterade Reuters en genomgång av statistik från det amerikanska försvarsdepartementet. Den visar att det har dött fler amerikanska soldater i Irakkriget än det gjorde under de första tre åren av Vietnamkriget.

I Vietnamkriget, som enligt den officiella amerikanska statistiken började den 11 december 1961, dog 392 amerikanska soldater fram till 1964. I slutet av denna period hade USA ungefär 17 000 soldater i det sydostasiatiska landet.

Den 393:e amerikanska soldat som satte livet till i Irak dödades förra söndagen av granatgevärseld söder om Bagdad. Sedan dess har ytterligare fyra soldater dött, den senaste i onsdags.

För tillfället har USA 130 000 soldater i Irak. Så många amerikanska soldater fanns det i Vietnam i oktober 1965.

Bushadministrationen har hittills vägrat jämföra Irakkriget med Vietnamkriget, som är ett nationellt trauma som fortfarande är känsligt i USA, rapporterar Reuters.

Vikande stöd

Opinionsmätningar har den senaste tiden indikerat ett vikande stöd för George W Bush inför nästa års presidentval. En delförklaring till tillbakagången är folkets oro för de dödliga gerillaattacker och självmordsbombningar som fyller mediernas rapportering.

Den högsta chefen för den amerikanska militären i Irak, general John Abizaid, uppgav på torsdagen att den styrka som bekämpar den USA-ledda ockupationsmakten i Irak inte består av fler än 5 000 personer, rapporterar Reuters.

Tidigare har det uttryckts osäkerhet kring hur många personer som står bakom de allt djärvare attackerna mot ockupationstrupperna och andra mål. I en självmordsattack i onsdags dödades 18 italienare och nio irakier.

TT-AFP