Maskeradligans ledare häktad i dag

Misstänks ha kidnappat man för att komma åt hans bankfack

NYHETER

STOCKHOLM

Maskeradligans 47-årige ledare misstänks för att ha kidnappat en medelålders man och fört honom till ett bankkontor i Stockholm för att där komma åt hans bankfack.

47-åringen nekade till anklagelserna om människorov när han på fredagen ställdes inför häktningsdomaren i Stockholms tingsrätt. Han nekade även till de övriga brott som han misstänks för. Det enda han erkände var innehavet av en falsk polislegitimation som han hade på sig när han greps i tisdags.

Tingsrätten häktade 47-åringen som på sannolika skäl misstänkt för människorov, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri samt urkundsförfalskning. Hans 24-årige kompanjon häktades också misstänkt för delaktighet i bedrägerierna.

Igenkänd i tidningen

Misstanken om människorov dök upp oväntat för polisen i torsdags. En medelålders man läste då i Aftonbladet om gripandet av maskeradligans ledare. Han kände igen 47-åringen på bild som den man som 27 oktober kidnappade honom i Drottningholm utanför Stockholm.

Enligt mannen greps han av två falska poliser som ville ha nyckeln till hans bankfack. Han belades med handbojor och fördes till ett bankkontor i Midsommarkransen i södra Stockholm.

Förvirrad försökte han ta sig till kontorets bankfack och lyckades då trycka på larmet.

När den riktiga polisen närmade sig bankkontoret försvann de båda falska poliserna snabbt.

Försöket att förmå mannen att öppna sitt bankfack tros vara ett led i 47-åringens senaste brottsserie. Han misstänks för att tillsammans med 24-åringen ha adressändrat förmögna personers post från deras ordinarie bostäder till andra adresser.

Ville åt kontonumren

Posten öppnades av de båda misstänkta. Syftet var att komma över personernas bankkontonummer för att senare kunna ta ut pengar med hjälp av falska legitimationer.

- Männen har lyckats få ut 100 000 kronor i två fall. Deras avsikt var troligen att få ut mycket mer, säger åklagare Tomas Holst till TT.

Maskeradligan blev känd under 1980-talet. Medlemmarna kom då över miljontals kronor på grova rån. Ligan fick sitt namn eftersom medlemmarna oftast var utklädda, bland annat till poliser.

47-åringen har åkt in och ut på landets fängelser. Han frigavs så sent som i september. Han hade då avtjänat ett långvarigt fängelsestraff för liknande bedrägerier som han nu häktats för.

Kjell Rynhag/TT