Telia startar 3G efter årsskiftet

Kriget om kunderna startar på allvar – i storstäderna

NYHETER

Efter årsskiftet drar Telia i gång sin satsning i det nya mobilnätet.

Därmed startar det stora 3G-racet på allvar - men en tredjedel av svenskarna kan inte utnyttja nätet.

När Telia öppnar sitt 3G-nät blir det i första hand en angelägenhet för storstadsregionerna, Mälardalen och ytterligare några tätbefolkade områden. Ungefär 70 procent av befolkningen kommer att kunna använda nätet.

Enligt de avtal som 3G-operatörerna skrev med tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) för tre år sedan skulle 99,8 procent av svenskarna nås av 3G-näten vid kommande årsskifte. Så kommer det nu inte att bli. Samtliga aktörer har förklarat att de inte klarar målet.

Orsakerna har varit flera. Än har det varit protester mot master och sändare. Än har operatörerna skyllt på långsam hantering av inblandade tillståndsmyndigheter. Än har samarbetet inte fungerat mellan operatörer som vägrat släppa in konkurrenter i befintliga master.

Sanktioner

PTS provar i dagarna sin mätutrustning. Avtalen gäller, påpekar myndigheten, och hotar med sanktioner om de inte följs.

Bakom alltihop döljer sig krass ekonomi.

- Vi kan inte bygga ut ett nät innan de ekonomiska förutsättningarna finns på plats, har till exempel Telia Soneras svenska vd Marie Ehrling deklarerat vid flera tillfällen.

Det har heller inte funnits vare sig mobila internettjänster värda namnet eller 3G-telefoner i butiken. Men nu börjar det hända saker. De flesta telefontillverkarna har testat sina 3G-apparater hos operatörerna och försäljningen ska starta i början av 2004, har det sagts.

Försprång

Äventyret 3G har redan inletts av 3, ett samarbetsprojekt mellan asiatiska telekomjätten Hutchison och familjen Wallenbergs Investor. Bolaget har varit i gång sedan halvårsskiftet, skaffat lärdomar och har omkring 20 000 abonnenter.

I reklamen har det talats om en videogeneration. Men i verkligheten har det handlat om billig rösttelefoni med möjligheter att ladda hem spel, nyhetsinslag och musik med mera.

Lanseringen har delvis gått trögt. Kritik har riktats mot tröga telefoner med kort batteritid, dålig täckning och krångliga menyer.

Kundkamp

När Telia nu beslutat sig för att på måndag avslöja fler detaljer i sin satning, då börjar kampen om kunderna på allvar. Räkna med massiv marknadsföring där alla kommer att tala om roliga och nyttiga 3G-tjänster.

För folk utanför storstadsregionerna och dem som inte vill eller kan skaffa en ny lur, finns några tröstens ord: det mesta som 3G erbjuder finns redan i dagens mobiler. Möjligen tar det lite längre tid att hämta hem det där spelet, men annars märks skillnaden först när du känner en obändig lust att se den du talar med i telefonen.

Anders Lignell/TT