Skickades hem – födde i bilen

Sköterskan gav tabletter mot värkarna

NYHETER

Höggravida Suzane kom in till Karolinska sjukhuset med värkar och skrek. Men sjuksköterskan skickade hem henne med fyra tabletter.

En halv timme senare föder Suzane en son - i bilen.

Foto: PETER KJELLERÅS
SLUTADE LYCKLIGT Trots kraftiga värkar skickades Suzane hem från Karolinska sjukhuset med några tabletter. En halvtimme senare föddes Carlos på parkeringsplatsen utanför familjens hus i Märsta. Pappa Joseph, storebror Simon och till höger i kuvösen ligger nyfödde Carlos.

- Min fru tog spjärn med benen mot instrumentbrädan, slet av sig byxorna och skrek. Sekunden senare låg vår nyfödde son på bilgolvet, säger pappa Joseph.

Carlos föds på parkeringsplatsen utanför familjens hus i Märsta. En halv timme tidigare har Suzane skickats hem från Karolinska sjukhuset. Trots svåra smärtor och kraftiga värkar gav sjuksköterskan henne fyra tabletter och skickade hem Suzane för att sova.

En vecka för tidigt

Carlos var beräknad att födas den 20 november. Men han ville ut redan nu. En vecka för tidigt får han se dagens ljus - från bilgolvet.

- Mor och son verkade må bra. Han var lite nedkyld men annars okej, säger ambulanssjuksköterskan Kicki Weisner som klippte navelsträngen.

Hon kan inte förklara hur sjukhuspersonalen resonerade när de skickade hem Suzane strax efter klockan åtta i går kväll.

- Men med andragångsföderskor kan det gå fort, säger ambulanssjukvårdaren Mikael Bouvin.

Vill inte kommentera

Avdelningssjuksköterskan på Karolinska vill inte kommentera varför Suzane skickades hem.

- Jag yttrar mig inte om det här.

Hela familjen har samlats i rum 17 på förlossningen på Karolinska.

Svårt att förstå

Suzane tittar utmattat på sin nyfödda son som ligger i kuvösen bredvid sängen. Joseph har fortfarande svårt att förstå vad som hänt.

- Det känns som om jag drömmer. Jag har ju sett på film att folk kan föda i bilen men jag trodde aldrig att det skulle hända oss.

Susanne Nylén