- Värsta fallet av vanvård jag sett

85-årig kvinna hade halvrutten mat i svalget

1 av 3
anmäler sjukhemmet Sjuksköterskan Birgitta Göransson som arbetat i yrket i över 20 år har aldrig sett något värre fall av vanvård. Därför anmäler nu hon och hennes kollegor Gärdets sjukhem i Stockholm: - Det är min skyldighet. Annars kan jag lika gärna sluta som sjuksköterska, säger Birgitta Göransson.
NYHETER

När den 85-åriga kvinnan kom in akut till Danderyds sjukhus var hon uttorkad, hade svamp på tungan och kunde inte svälja.

- Hon hade halvruttna matrester i svalget, säger sjuksköterskan Birgitta Göransson.

Tillsammans med två kollegor anmäler hon nu Gärdets sjukhem för vanvård.

Birgitta Göransson, sjuksköterska på strokeavdelningen på Danderyds sjukhus, har svårt att hålla gråten tillbaka när hon berättar om den 85-åriga kvinnan och det lidande hon anser att kvinnan utsatts för.

- Hon såg skräckslagen ut, säger Birgitta Göransson.

Sköterska i 20 år

Hon har varit sjuksköterska i över 20 år - och sett mycket. Hon har arbetat som distriktssköterska och i kvälls- och nattpatruller. Ändå säger hon:

- Det här är det värsta jag har sett.

Den 85-åriga kvinnan, som har vårdats på Gärdets sjukhem i Stockholm i två år, kom in akut till strokeavdelningen på Danderyds sjukhus fredagen den 31 oktober.

Då var hon, enligt Birgitta Göransson, okontaktbar och hennes allmäntillstånd var nedsatt.

- Hon var intorkad och hade uppenbarligen inte fått i sig tillräckligt med näring och vätska.

- Hon hade trycksår på örat, på utsidan av benen och i svanken, vilket betyder att de inte har vänt henne tillräckligt ofta.

Var förstoppad

Kvinnan var dessutom så hårt förstoppad att man tvingades ge henne laxermedel via sond.

Birgitta Göransson och en undersköterska gjorde munvård och ett svalgtest.

- Hon hade svamp, både på tungan och i munhålan. Långt bak i svalget satt gamla matrester som hade börjat ruttna. Vi plockade bland annat upp en två, tre centimeter stor fiskbit, omgiven av tjockt slem, berättar Birgitta Göransson.

- Hon skulle ha passerad mat, eftersom hon hade svårt att svälja - någon måste ha gett henne vanlig mat. Frågan är vad som hade hänt om vi inte hade plockat bort det, hon kunde ha kvävts.

Kan inte tala

Den 85-åriga kvinnan kan inte tala och är delvis förlamad efter en tidigare stroke. Därför har hon svårt att kommunicera.

- Men det syntes i hennes ögon att hon förstod. Flera gånger grep hon tag i mig, som om hon ville säga mig något, säger Birgitta Göransson.

Hon blev - och är fortfarande - djupt berörd och upprörd över den 85-åriga kvinnans tillstånd.

- När jag kom hem på kvällen satte jag mig och storgrät, säger hon.

Den 85-åriga kvinnan skulle egentligen ha åkt tillbaks till Gärdets sjukhem dagen efter, men blev kvar på Danderyds sjukhus en vecka, innan läkarna ansåg henne i tillräckligt gott skick.

På sjukhemmet igen

Nu är hon tillbaka på Gärdets sjukhem.

Birgitta Göransson har våndats mycket över att göra det hon nu gör, att vända sig till Socialstyrelsen och anmäla Gärdets sjukhem för vanvård och gå ut offentligt och berätta vad hon sett, men hon känner att hon inte har något val:

- Det är min skyldighet. Annars kan jag lika gärna sluta som sjuksköterska, säger Birgitta Göransson.

- Detta är vanvård, ingenting annat.

Kerstin Nilsson