Husmanskost – den nya lyxmaten

På krogen kostar blodpuddingen 113 kronor

NYHETER

Blodpudding för drygt en hundring.

160 pix för fläsklägg med rotmos.

Husmanskosten har flyttat in på guldkrogarna och blivit lyxkäk.

- Det är vår skyldighet att bevara husmanskosten, säger Christer Lingström på tvåstjärniga Edsbacka krog i Stockholm.

Foto: MATS STRAND
DYRT TILL VARDAGS Det är inte många som orkar ta sig tid för långkok längre. Men på lyxkrogen går husmanskosten hem. Christer Lingström på Edsbacka krog visar upp en tallrik fläsklägg med rotmos. 160 kronor kostar den - husmanskosten har avlägsnat sig långt från vardagsmaten.

Det blir knappast rotmos till middag i kväll. Inte

om man ser till hur lång

tid svenska folket lägger ner på matlagning, i alla fall.

Den genomsnittliga hemmakocken står vid spisen mindre än en halvtimme om dagen. Där blir inga långkok gjorda.

Vill du äta husmanskost blir det till att besöka finare krogar.

- Det är krogen som fostrar svenskar i matkunskap, säger krögaren Nils-Emil Ahlin.

- I allmänhet vet folk inte hur de ska laga riktig, svensk husmanskost och inte har de tid heller.

Gott - men dyrt

Men smakar det så kostar det. Blodpuddingen på Operakällaren går lös på 113 kronor och kan inte längre kallas radhusbiff.

En tallrik ärtsoppa på samma guldkrog kostar 95 kronor.

På tvåstjärniga Edsbacka krog kostar fläsklägget med rotmos 160 kronor.

Hur kan så enkel mat bli så dyr?

- Tillredningen tar lång tid. Det är mycket pyssel med ärtsoppa, till exempel, säger Christer Lingström. Och kanske är det så att vi höjer statusen på den maten genom att ta ut höga priser.

Ett kulturarv

Rotmoset blir lite finare i sällskap av vita dukar, gnistrande glas och silverbestick, alltså.

Varför har husmanskosten blivit lyxmat på krogen?

- Det är vår - krögarnas - skyldighet att bevara husmanskosten, annars skulle den snabbt falla i glömska, säger Christer Lingström.

Men det gör väl ingenting om husmanskosten försvinner?

- Det är ju ett kulturarv! säger kocknestorn Werner Vögeli på Operakällaren och nästan storknar inför utsikten att Wallenbergaren skulle utrotas.

- Det är viktigt att maten har rötter i sitt land. Det måste bevaras, annars kommer vi till slut inte att veta vad vi äter.

Upp till kamp för pytt-i-pannan, alltså. Som kostar 130 kr på Den Gyldene Freden.

Så lagar du själv maten

Karin Ahlborg