Piloten dog vid landning

Ny dansk haverirapport chockar flygvärlden

Foto: Bjorn van der Velpen/AIRLINERS.NET
NÄRA EN KATASTROF Det var när ett charterplan av den här typen, Airbus 320, skulle landa på danska flygplatsen Billund vid Legoland som piloten plötsligt föll ihop död i cockpit. Kaptenen övertog spakarna och lyckades avvärja en katastrof.
NYHETER

Flygplanets hjul hade precis tagit mark när charterpiloten säckade ihop över spakarna.

Han fick en hjärtinfarkt och dog.

Airbus-planet skenade över landningsbanan utan att bromsa.

Rapporten som nu tillkännagetts av Danmarks haverikommission chockar flygvärlden.

Charterplanet från Onur Air var på väg från Turkiet för att hämta danska turister som skulle på semester.

Planet, en Airbus 320 med full besättning, hade 180 tomma platser ombord när det landade på flygplatsen i Billund på Jylland i juni tidigare i år.

Två piloter fanns i cockpit på flygplanet. En styrman och en kapten. Vid landningen satt styrmannen, som var i femtioårsåldern, vid spakarna och styrde planet. Precis efter att han satt ned hjulen på landningsbanan föll han ihop.

Rusade fram

Flygplanet rusade fram på banan utan att bromsa. Kaptenen anropade styrmannen, men fick inget svar. Kaptenen tog då kontroll över planet, bromsade det och styrde i säkerhet till terminalen, skriver Jyllandsposten.

- Jag har inte hört om något liknande. Inte i Danmark och inte i världen, i alla fall inte som jag känner till, säger Steen Halvorsen, chef för den danska haverikommissionen till Aftonbladet.

Piloten hämtades av ambulans så fort de var framme, men han dog senare

på väg till Grindsteds sjukhus.

Flygplanet kunde planenligt återvända mot Turkiet då en annan av flygbolagets piloter råkade finnas bland passagerarna och kunde ta över platsen

i cockpit på resan tillbaks.

Bo Sehlberg, svensk pilot sedan 1973, har ett par tusen flygtimmar bakom sig. Han har inte hört talas om just den här incidenten och han kan inte påminna sig att han hört att något liknande skett i Sverige.

Kollegan övervakar

- Är kollegan något så när vaken behöver inte en sådan här situation innebära något problem. Den som inte flyger sitter och övervakar och assisterar den som flyger.

Har man koll på sin kollega?

- Ja, det har man, den som inte flyger för tillfället är beredd att ta över spakarna om något sådant här händer.

Jens O Pettersson