Bilbomber i Istanbul – minst 20 döda

Självmords- attentat mot synagogor

Foto: reuters
förödelse i istanbul Två bilbomber exploderade på lördagmorgonen i Istanbul. Bomberna - som misstänks ha utlösts av självmordsbombare - riktades mot två av stadens synagogor.
NYHETER

ISTANBUL

Två synagogor i Istanbul utsattes på lördagen för sprängattentat.

Minst 20 liv krävdes och fler än 250 människor skadades.

Foto: REUTERS
Turkiska räddningsarbetare arbetar med att röja upp området kring Neve Shalom-synagogan där en självmordsbombare på lördagen utlöste en bilbomb.

Två bomber exploderade nästan samtidigt vid halv niotiden på morgonen svensk tid. En gudstjänst pågick just då med anledning av den judiska sabbaten.

-?Båda explosionerna orsakades av fordon lastade med sprängmedel, förklarade Turkiets inrikesminister Abdülkadir Aksu.

Senare meddelades att en misstänkt man, som parkerat en bil utanför det ena synagogan, hade fångats på bild av en övervakningskamera.

Det ena attentatet förstörde synagogan Neve Shalom. Den andra synagogan, som är mindre, heter Beit Israel.

Överrabbinen Yitzhak Haleva berättade att han själv var försänkt i bön när explosionen inträffade. Hans egen son fanns enligt nyhetsbyrån AFP bland de skadade.

Mycket folk

Neve Shalom ligger nära turistmagneten Galatatornet. I kvarteren finns också många restauranger.

Synagogan är hopbyggd med grannhusen. Poliser och räddningsmanskap med munskydd slet bort förstörda delar av byggnaden i sökandet efter offer, rapporterade en grupp TT-reportrar som befann sig i Istanbul.

Synagogans fasad var nästan helt förstörd och utbrända bilar stod i gränden utanför. Glassplitter täckte gatan.

Vid den mindre synagogan såg TT:s reportrar urblåsta fönster i hela kvarteret.

-?I detta område har judar och muslimer hittills bott tillsammans helt problemfritt, berättade Mehmet Özdemir, affärsinnehavare på en parallellgata, förskräckt.

Fruktar spridning

- Jag känner ilska och stor sorg, sade Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm.

Hon har ofta kontakt med församlingen i Istanbul och befarar att attentat kan hända även i Sverige, trots polisskydd och nära samarbete med Säpo.

De senaste veckorna har en våg av islamistiskt inspirerade attentat gått över världen. Inte ens Saudiarabien, där islams heliga platser ligger, har sparats.

Mot judiska mål har attentaten varit många alltsedan terrordåden i USA 2001, men Neve Shalom i Istanbul utsattes redan 1986 för ett attentat som krävde 22 liv.

Terrornätverket al-Qaida har utpekats som skyldigt till den senaste tidens attentat. Den turkiske utrikesministern Abdullah Gül deklarerade på lördagen att han tror på en koppling till al-Qaida även denna gång trots att den turkiska islamistgruppen Ibda/C förklarade sig ligga bakom båda sprängningarna. Ibda/C står för Islami Büyükdogu Akincilar Cephesi och uppges ha målet att med hjälp av väpnad kamp skapa en federativ islamiststat.

Nekar med nya hot

I ett internetmeddelade på lördagen som uppgavs komma från terrornätverket al-Qaida nekade avsändaren till att gruppen skulle vara inblandad i attentaten. I stället framfördes nya hot riktade mot USA. Inom ett par år kan al-Qaida slå till igen mot en amerikansk storstad, hette det.

I meddelandet, som publicerades på en islamistisk webbplats, up pgavs också att al-Qaida ligger bakom de attentat som sker dagligen mot de amerikanska styrkorna i Irak.

TT