13 döda i olycka på lyxkryssare

Skulle gå ombord när landgången gick sönder

Foto: REUTERS
Världens största, längsta och högsta lyxkryssare – Queen Mary 2 – på varvet i St Nazaire i västra Frankrike.
NYHETER

Tretton människor – flera av dem barn – omkom i dag i en olycka ombord på lyxkryssaren Queen Mary 2.

De var på väg ombord på fartyget när landgången gav vika.

Queen Mary 2 är ännu inte färdig för haven. De sista delarna av bygget – som ska bli världens största passagerarfärja – återstår.

I dag valde rederiet dock att släppa ombord anhöriga till fartygsbyggarna för en visning vid varvet i västra Frankrike. Enligt uppgift till nyhetsbyrån AP befann sig dussintals människor på landgången till fartyget när den kollapsade.

32 skadades

Tretton människor störtade femton meter mot döden och 32 skadades, enligt räddningstjänsten. För tio av de skadade bedöms läget vara allvarligt. Enligt fransk radio ska flera barn finnas bland offren.

Besökarna rasade ned i dockan där fartyget står och de franska myndigheterna beskriver olyckan som mycket svår. Enligt de första uppgifterna är samtliga omkomna och skadade fransmän. De är anhöriga till tjänstemän på varvet.

Bygget av Queen Mary 2 på varvet Chantiers de l'Atlantique skulle vara färdigt inom kort. Redan i september genomfördes en provtur och det var mestadels tester som återstod för det 150 000 ton tunga kryssningsfartyget. Lyxkryssaren är världens största – och dyraste – passagerarfartyg och ska på sin jungfruresa korsa Atlanten i början av nästa år.

Längsta och högsta passagerarfartyget

Queen Mary 2 kommer att bli det längsta och högsta passagerarfartyg som någonsin byggts. Ombord finns ett planetarium, tjugotvå hissar och historiens största fartygsbibliotek.

Fartygsbygget beräknas kosta drygt sex miljarder. Och Queen Mary 2 kommer att ersatta den legendariska lyxkryssaren Queen Elisabeth 2 som gör sin sista seglats i april.

Föregångaren Queen Mary stod klar 1934 och används nu som hotell i Long Beach, Kalifornien.

Fakta/Queen Mary 2

Queen Mary 2 kostade omkring 800 miljoner dollar att bygga – och är världens största passagerarfartyg genom tiderna.

Mattias Lundell, Magnus Falkehed