Familjefesten blev en tragedi

Tretton dödsstörtade på väg ombord på lyxkryssare

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD/AFP
LANDGÅNGEN RASADE När festdeltagarna skulle gå över byggnadsställningen för att komma in i lyxkryssaren Queen Mary II, rasade den. I det femton meter höga fallet mot betongen dödades tretton och ett 30-tal skadades, varav tio allvarligt.
NYHETER

PARIS

Familjefesten på lyxkryssaren Queen Mary II slutade i katastrof.

Landgången bröts sönder.

13 personer, varav flera barn, dog efter ett fritt fall på femton meter.

Den 8 januari ska drottning Elisabeth II av Storbritannien döpa världens största och lyxigaste passagerarfartyg i Southampton.

Men Queen Mary II som byggs på uppdrag av rederiet Cunard i franska Saint-Nazaire är redan befläckat med blod. Cunard har en gång tidigare byggt världens största passagerarfartyg: Titanic.

Fest för anhöriga

I går skulle de anhöriga till de anställda på varvet få besöka lyxfartyget som deras familjer har arbetat på. Enligt uppgift i går var de flesta fruar och barn till de ingenjörer och tekniker som har arbetat med lyxfartyget under de senaste åren. Besöket var ämnat som en belöning och fest.

Bland det fyrtiotal människor som fanns på byggnadsställningen fanns även några utomstående.

Den 345 meter långa

Queen Mary II låg i sin docka i hamnen. För att komma in i lyxkryssaren var besökarna tvungna att gå över en gång som hade riggats upp i förrgår.

Av okänd anledning rasade hela ställningen. Vuxna och barn föll 15 meter ned på dockans betongbotten. Jason Schmitt var en av de få som lyckades hålla sig fast i byggnadsställningen:

- Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Håll i er! Vi rasar! skrek jag. Jag försökte rädda några men ", sade den chockade Jason Schmitt till franska tevekanalen TF1 i går kväll. Själv klarade han sig med några bulor.

Hundratal brandmän

Bland de trettio skadade uppgavs ett tiotal vara i kritiskt tillstånd. Ett hundratal brandmän arbetade med att ge första hjälpen. Helikoptrar evakuerade de överlevande. En krisgrupp inrättades för de anhöriga och anställda som var svårt chockade.

Chirac ska besöka

- De kom för att få drömma om lyx. Ingen kunde ha föreställt sig en sådan här katastrof, sade Philippe Bouquet-Nadaud på Alstom-varvet i går.

Frankrikes president Jacques Chirac meddelade att han ska besöka katastrofplatsen i dag.

Magnus Falkehed