Minst 22 döda i bombattacken

Svenske generalkonsuln: Synagogan var min första tanke

Foto: ap/hurriyet
slog till under sabbaten Polisen bär bort ett av offren för bomben mot Neve Shalom-synagogan, Istanbuls största, i Galatakvarteren. Minst 20 människor dödades av bilbomberna mot Neve Shalom och Beit Israel-synagogan. Bomberna exploderade under gudstjänsten i går morse.
NYHETER

Bilbomberna mot de två synagogorna i Istanbul i går krävde minst 22 dödsoffer. Fler än 240 skadades.

Generalkonsul Ingmar Karlsson åt frukost tre hundra meter från den ena platsen när han hörde explosioner.

- Min första tanke var att det var synagogan, säger han till Aftonbladet.

Foto: SCANPIX/TURKSPORFOTO
300 METER IFRÅN Svenske generalkonsuln Ingmar Karlsson befann sig 300 meter från den ena bomben.

De två bomberna exploderade vid halvniotiden i går morse svensk tid. Just då pågick gudstjänst i synagogorna Neve Shalom och Beit Israel med anledning av den judiska sabbaten.

Ingmar Karlsson befann sig på generalkonsulatet och kände hela trevåningshuset skaka vid smällen. Ute på gatan såg han gulaktig tjock rök stiga upp från synagogans håll.

- Jag gick ned så långt man fick och möttes av chockade människor med skärsår och skrubbsår.

Enligt Ingmar Karlsson finns inga uppgifter om några svenskar bland de skadade.

Dödssiffran har pendlat fram och tillbaka under det senaste dygnet. På söndagsmorgonen angav den turkiska polisen antalet döda till 22 och skadade till 242, rapporterar Reuters.

Neve Shalom, Istanbuls största synagoga, är bevakad dygnet runt sedan ett attentat 1986 då 22 personer dödades.

- Den är oerhört strängt bevakad. Man kan inte ens parkera en bil vid den utan att bli undersökt. Turkiet har alltid varit en fristad för judar, ända sedan medeltiden. Det tyder på att det här kommit utifrån, säger Ingmar Karlsson.

Ledsen och förbannad

Lena Posner-Körösi är ordförande i Judiska församlingen i Stockholm. Hon känner flera personer i församlingen i Is-tanbul.

- Jag blev så fruktansvärt förbannad och ledsen. Att ge sig på två synagogor under pågående gudstjänst, vad är det för människor? säger hon.

Lena Posner-Körösi är orolig för att judar i Sverige nu kan utsättas för attentat trots att svenska polisen regelbundet övervakar församlingens verksamheter i Stockholm.

- Hoten finns hela tiden över oss, säger hon.

Hon säger till Aftonbladet att den judiska församlingen i Stockholm redan före attackerna i Turkiet har Säpos skarpaste hotbild.

- Jag uttalar mig inte om hotbilden, säger Margareta Lindroth, polisöverintendent vid Säpo.

Enligt TT deklarerade den turkiske utrikesministern Abdullah Gül i går att han tror på en koppling till al-Qaida trots att den turkiska islamistgruppen Ibda/C förklarat sig ligga bakom båda sprängningarna.

Ibda/C står för Islami Büyükdogu Akincilar Cephesi och uppges ha målet att med hjälp av väpnad kamp skapa en federativ islamiststat.

Många attacker riktade mot synagogor

Jens O Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM