Nu kan tjejerna rocka

Daalo band har äntligen fått instrument

NYHETER

Bert Karlsson, spetsa öronen!

Ett gäng somaliska tjejer i Rinkeby har startat ett popband.

I går var Återbäringen på plats med nya musikinstrument.

Foto: lotte fernvall
GÖR SIG HÖRDA Det nystartade popbandet Daalo band har länge velat spela, men utan instrument går det inte så bra. Men Återbäringen kom deras väg och överlämnade instrument - så nu är det fritt fram för Farhigo Mohammed, Seinab Ahmed, Amal Mohammed, Naimo Ahmed och Qadro Rage att göra sig hörda.

Det var ett entusiastiskt tjejgäng som samlades i den provisoriska replokalen i Rinkeby i Stockholm. De nya instrument stod färdiga att använda och snart drog tjejerna i gång med den första låten.

- Vi kan egentligen inte spela men vi tycker ändå att det är jättekul. Nu när vi äntligen har fått instrument ska vi träna så att vi blir duktiga, säger Qadro Rage, 20, och rockade loss på trummorna.

Intresset för att starta ett tjejband har funnits länge i Rinkeby. Men både replokal och instrument har varit en bristvara. Fritidspolitikern Awad Hersi är mycket engagerad i den somaliska kulturföreningen och det var också han som skrev till Återbäringen.

"Som en saga"

- Tjejerna tycker verkligen att det är jättekul med musik, men de har inte haft några möjligheter att öva. Det här är som en saga som blivit verklighet. Jag kan nästan inte fatta att det är sant, säger han och klappar takten till musiken.

Visst behöver tjejerna fila på speltekniken, men musikaliteten är det inget fel på. På en knapp timme framförde de flera låtar. Traditionell somalisk musik blandades friskt med gamla hårdrocksklassiker som "I love rock"n"roll". Premiärspelningen lockade en stor publik från den somaliska föreningen. Alla klappade takten och sjöng med när tjejerna rockade loss.

Namn efter berg

- Det här är stort för oss somalier. Tänk på alla fördomar. Det är väl inte många människor som kan tänka sig att en somalisk tjej spelar elgitarr, säger musikern

Kenadid.

Det nya bandet ska heta Daalo band. Daalo är det högsta och finaste berget i Somalia. Tjejerna vill blanda somalisk och svensk musik.

- Vi kommer att köra både somalisk folkmusik och svensk pop. Man kan nog säga att det blir som Lasse Berghagen på Skansen, fast i Rinkeby, säger Qadro Rage och skrattar.

Så får du del av miljonen - steg för steg

Annacarin Falck

ARTIKELN HANDLAR OM