500 barn kartlagda som prostituerade

NYHETER

PLAUEN

Fältarbetarna i socialprojektet Karo har intervjuat 40 av de 500 prostituerade barn de stött på.

Det är chockerande berättelser från barn från trasiga hem med missbrukande och ofta prostituerade mammor.

- Min mamma har sagt till mig vad jag måste göra, berättar 10-åriga Iveta för Karo.

Foto: krister hansson
skakande rapport Socialarbetaren Cathrin Schauer har skrivit en skakande rapport om barnprostitutionen vid den tysk-tjeckiska gränsen.

Socialarbetaren Cathrin Schauer är kvinnan bakom den skakande rapporten om barnprostitutionen vid den tysk-tjeckiska gränsen.

Aftonbladet träffar henne på Karos kontor i Plauen på den tyska sidan av gränsen. Hon är en upptagen kvinna de här dagarna. Telefonerna ringer hela tiden. Journalister från hela världen vill prata om hennes bok.

Följer sexhandeln

Cathrin Schauer har arbetat med prostituerade barn sedan 1996 och hennes observationer har nu publicerats i boken "Kinder auf dem Strich - Bericht von der Deutsch-Tschechischen Grenze" (Barn på gatan - rapport från den tysk-tjeckiska gränsen).

De fem socialarbetarna i Karo har följt sexhandeln på nära håll och försökt hjälpa de prostituerade kvinnorna och barnen på olika sätt.

De har delat ut kondomer, informerat om aids och hjälpt dem med tillfälliga bostäder.

- När vi har haft information om platser där barn sålt sig eller registreringsnummer på tyska pedofilers bilar har vi gett dem till tjeckiska polisen, säger Cathrin Schauer.

Sedan 1996 har Cathrin Schauer år efter år sett hur en regelrätt marknadsplats för barnsex växt fram på den tjeckiska sidan av gränsen. Efterfrågan är stor från framförallt tyska pedofiler, men Karo har även sett bilar med italienska, nederländska och amerikanska registreringsskyltar ta kontakt med barn.

Sex med spädbarn

De 500 barnen som identifierats som prostituerade sedan 1996 har varit från spädbarnsåldern upp till 17 år. De yngsta de lyckats intervjua var sex år. En av dem, en pojke, berättar hur det går till.

- Ibland åker jag över gränsen med tyskar. Där går vi in i skogen och min mamma är också med.

Tolvåriga Karel åker själv med sexkunderna.

- Förr tiggde jag från tyskarna som kom i bilar. Vi hade inga pengar hemma. Sedan började jag följa med dem i bilen.

Skadas i underlivet

Karo har också fått många rapporter om barn som utsatts för våld.

I många fall handlar det om skador i underlivet.

- Vårt mål nu är att starta ett hem för de här barnen på den tjeckiska sidan där vi kan ta hand om dem och ge dem skydd från hallickarna och sina missbrukande föräldrar, säger Cathrin Schauer.

Karos verksamhet finansieras till 75 procent med EU-medel. Den tyska delstaten Sachsen skjuter till resten.

Per-Ola Ohlsson