Tjeckiska myndigheten: Inte värre än i andra länder

NYHETER

CHEB

Tjeckiska myndigheter förnekar att gränsområdena mot Tyskland har blivit ett paradis för pedofiler.

Inrikesministeriet anklagar i stället socialprojektet Karo för att fabricera rapporter och överdriva problemet.

Martina Kuzelova, informationschef på borgmästarens kontor i Cheb.

- Vi har själva undersökt påståendena, men inte funnit några bevis för att de stämmer, säger Martina Kuzelova, informationschef på borgmästarens kontor i Cheb.

Slog ner som en bomb

Rapporten om omfattande barnprostitution i gränsområdet vid Cheb och Karlovy Vary slog ner som en bomb och blev direkt en världsnyhet.

Men enligt tjeckiska polisen finns det inte ett enda registrerat fall av barnprostitution där de senaste åren. Och de har inte fått några rapporter av Karo som lett till någon anmälan.

- När Karo gav vår polis 30 registreringsnummer på tyska bilar som plockat upp barn visade det sig att bara ett av dem existerade, säger Martina Kuzelova.

Överdriver problemet

Mellan raderna anklagar tjeckiska myndigheter Karo för att överdriva problemet med prostitution i gränsområdena för att få fortsatta anslag till sin verksamhet.

- Det finns uppgifter om att de barn som Karo intervjuat fått betalt för att säga att de var prostituerade, säger Martina Kuzelova.

Men trots tjeckernas avvisande hållning till rapporten har de ändå gett ett specialteam bestående av poliser och socialarbetare i uppdrag att undersöka om det existerar en sexhandel med barn i Tjeckien.

- Vi säger inte att det absolut inte finns någon barnprostitution, men vi tror inte att det är värre här än i andra länder, säger Martina Kuzelova.

Per-Ola Ohlsson