Han är mästare på kaffe

Kaveh åker landet runt och lär ut sina knep

NYHETER

Hantverket bakom en perfekt caffé latte är ingenting man lär sig på en dag . Kaveh Azizian, tidigare svensk lattemästare, åker landet runt och lär cafépersonal sina bästa kaffeknep.

Foto: Jan Johannessen
Kaffekonst Caffé latte med hjärt- och lövmönster skapade av Kaveh Azizian, tidigare svensk lattemästare.

- Det finns stor potential bland personalen, men de kan lära sig att göra bättre caffè latte, säger Kaveh.

Sedan mitten på september har han och en rad andra lattemästare åkt runt i Sverige och undervisat. Turnén avslutas nu med fyra dagar i Stockholm.

Svårt hantverk

- Jag hoppas kunna inspirera personalen och visa dem att små detaljer kan ge nya smakupplevelse, säger Kaveh Azizian.

Det är inte så lätt som man kan tro att lära sig hantverket.

Regel nummer ett är att ha färsk mjölk och bra kaffe, helst espresso. Sedan gäller det att få rätta kombinationen mellan kaffet och mjölken. Ett vanligt fel är att mjölken görs för varm, då försvinner den rätta lattesmaken.

Snyggt i muggen

- Mitt tips är att man ska kunna hålla mjölkkannan i handen utan att bränna sig. En bra latte går att dricka på en gång, säger Kave Azizian.

När han besöker ett café för första gången beställer han alltid in en caffé latte för att kolla om personalen kan hantera kaffe och varm mjölk på rätt sätt. En bra latte är inte bara god, den är snygg också. Med van hand visar Kave Azizian hur man häller mjölken så att hjärtmönster skapas.

- Det är knepigt i början men efter ett tag blir det rutin, säger han.

Så gör du en god caffé latte hemma

Foto: Jan Johannessen
Kaffekonst Caffé latte med hjärt- och lövmönster skapade av Kaveh Azizian, tidigare svensk lattemästare.

Åsa Hansson