Tre uppges gripna för Istanbulbomber

Bilbomberna mot synagogorna krävde minst 22 liv

NYHETER

ISTANBUL

Den turkiska polisen har gripit tre personer i samband med de två bilbomber som på lördagen krävde minst 22 liv vid två synagogor i Istanbul, uppgav tidningen Hürriyets nätupplaga tidigt på söndagsmorgonen.

Säkerhets- och terroristbekämpningsenheten tog in de tre till förhör misstänkta för att ha kopplingar till dåden. I övrigt var uppgifterna knapphändiga, skrev tidningen.

Det var vid halv niotiden på morgonen svensk tid som två bomber exploderade nästan samtidigt vid synagogorna Neve Shalom och Beit Israel. Gudstjänst pågick just då med anledning av den judiska sabbaten.

Senare meddelades att en misstänkt man, som parkerat en bil utanför det ena synagogan, hade fångats på bild av en övervakningskamera. Det framgick inte om någon av de tre gripna var denna man.

De senaste veckorna har en våg av islamistiskt inspirerade attentat gått över världen. Inte ens Saudiarabien, där islams heliga platser ligger, har sparats.

Mot judiska mål har attentaten varit många alltsedan terrordåden i USA 2001, men Neve Shalom i Istanbul utsattes redan 1986 för ett attentat som krävde 22 liv.

Terrornätverket al-Qaida har utpekats som skyldigt till den senaste tidens attentat. Den turkiske utrikesministern Abdullah Gül deklarerade på lördagen att han tror på en koppling till al-Qaida även denna gång trots att den turkiska islamistgruppen Ibda/C förklarade sig ligga bakom båda sprängningarna. Ibda/C står för Islami Büyükdogu Akincilar Cephesi och uppges ha målet att med hjälp av väpnad kamp skapa en federativ islamiststat.

I ett internetmeddelande på lördagen som uppgavs komma från terrornätverket al-Qaida nekade avsändaren till att gruppen skulle vara inblandad i attentaten.

TT-AFP