Snart kan vi ha 20-kronorsmynt

Riksbanken vill införa nya valörer på sedlar och mynt

NYHETER

STOCKHOLM

Ett 20-kronorsmynt i plånboken. Eller en 200-kronorssedel. Eller en ny, mindre femkrona.

Eller allihop.

Riksbanken funderar på att införa nya svenska mynt och sedlar.

– Det finns inga beslut, men vi tar fram beslutsunderlag. Det är därför vi går ut och frågar, säger Per-Olof Arevik, utredare och projektansvarig på Riksbanken, till TT.

I början av november skickade Riksbanken ut ett omfattande frågeformulär till banker, kreditinstitut, parkeringsbolag, valutaväxlingsföretag, värdetransportbolag och många andra slags stora kontanthanterare.

Uppgradering

Banken vill ha åsikter om möjliga förändringar i svenska mynt- och sedelserien, bland annat ett införande av 20-kronorsmynt, 200-kronorssedel, och/eller en mindre femkrona. Även indragning av det äldre, silverfärgade 50-öresmyntet övervägs.

– Ett 20-kronorsmynt innebär inte alls att 20-kronorssedeln skulle försvinna. Men vi är på ett tidigt stadium ännu, och samlar på oss funderingar, säger Arevik.

Utskicket görs också för att Riksbanken väntat med säkerhetsuppgradering av 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna till efter EMU-omröstningen. När nu resultatet är klart, att det inte blir några euro de närmaste åren, är en uppgradering mest akut.

Riksbanken frågar bland annat också efter vilka sedlar som bör uppgraderas först, när introduktionen bör ske samt hur lång tid före introduktionen som testsedlar behövs.

Tar tid

Underlaget ska presenteras för Riksbankens direktion i januari. Men alla frågor om utseende eller design på svenska mynt och/eller sedlar är i slutänden en fråga för Riksbanksfullmäktige. Möjligen kan något beslut tas första halvåret 2004.

– Då kommer det i så fall sannolikt att handla om uppgradering av sedlar, som exempelvis folieband, säger Per-Olof Arevik.

Och även om Riksbanken verkligen skulle besluta om nya sedlar och mynt så kan inga sådana väntas under nästa år.

– Det tar tid att förbereda produktionen, med maskiner för tillverkarna, och mycket annat, säger Arevik.

Tomas Bengtsson/TT