Satte 6,8 miljarder på eget konto

Valutafonden kräver besked om hur Yassir Arafat använder pengarna

NYHETER

På fem år har den palestinske presidenten Yassir Arafat satt undan närmare sju miljarder kronor på sitt eget konto.

Det avslöjar Internationella valutafonden i en rapport.

Samtidigt upprepar organisationen kravet på att få ta del av vem som använt pengarna.

Internationella valutafonden har inte lyckats spåra alla pengarna på Yassir Arafats konto. Enligt Ekot finns en oro för att pengarna ska ha använts för att finansiera terror eller vara kopplat till våldet i regionen.

Rapporten täcker de tre senaste årens ekonomiska utveckling på Västbanken och Gaza. Målsättningen var att se hur krisen ekonomiskt slår mot regionen, men också att granska den korruption som påståtts existera i det palestinska samhället.

Internationella valutafonden understryker att den palestinska ledningen aktivt hjälp till i arbetet och går igenom den ekonomiska reform som letts av finansminister Salam Fayad.

– Den här studien hade inte kunnat göras utan den nya atmosfären av öppenhet och transparens, sa Karim Nashashibi, Internationella valutafondens representant invånarrepresentant, vid ett pressmöte tidigare i höst.

Disponerar specialkonto

På så vis har Internationella valutafonden nu för första gången kunnat ta fram en lista över de transaktioner som gått ut ur den palestinska budgeten – och in på det specialkonto som Yassir Arafat kontrollerar.

Uppskattningsvis handlar det om drygt 6,8 miljarder kronor som satts åt sidan under de fem åren. Enligt Internationella valutafonden har merparten av pengarna använts för investeringar i Palestina och utomlands och den palestinska myndigheten uppges vara inblandad i 69 kommersiella sammanhang.

– Så jag skulle nog kunna säga att merparten av dessa tillgångar fortfarande ingår i de offentliga medlen, sa Karim Nashashibi.

Finansiera terror

Internationella valutafonden medger dock att man inte lyckats spåra alla pengar. Enligt Ekot finns därför en oro för att pengarna ska ha använts för att finansiera terror eller på något vis vara kopplat till våldet i regionen.

På frågan om man kan utesluta att pengarna missbrukats svarade Karim Nashashibi.

– I alla system kan det förekomma att ekonomiska medel missbrukas. Vad vi nu försöker att göra är att öka öppenheten så att framtida eller nuvarande övertramp stoppas.

Internationella valutafonden avslöjade kontot redan 2000. Och sedan dess – då nuvarande finansministern Salam Fayad satt med i fonden – krävt att få tillgång till allt material om vilka som tagit emot pengar från kontot.

Rapporten visar också att den palestinska ekonomin klarat sig oväntat bra under krisen. Trots vägspärrar och förlorade inkomster när många palestinier inte kunnat arbeta i Israel har ekonomin inte kollapsat.

Krisen har orsakat en 30-procentig konjunkturnedgång.

– Ekonomin har visat sig vara betydligt tåligare än vad man kunnat vänta sig, säger Internationella valutafondens områdeschef Adam Bennett.

Mattias Lundell