al-Qaida tar på sig självmordsbomber

Attentaten mot synagogorna i Istanbul dödade 23 och skadade 300

NYHETER

Nu tar al-Qaida på sig skulden för gårdagens självmordsbomber mot två synagogor i Istanbul.

I ett meddelande till en Londonbaserad tidning säger terrornätverket att man slog mot fem judiska agenter.

Minst 23 människor dödades i attentaten och omkring 300 skadades.

Polisen är nu övertygad om att attentaten utfördes av självmordsbombare i två skåpbilar fullastade med sprängämnen. Flera källor talade på söndagen om en attack som bar al-Qaidas signum.

Polisens teori uppges vara att självmordbombarna åkte förbi de två synagogorna i den historiska delen av Istanbul – och sprängde sin dödliga last.

– De säger att det sannolikt handlar om en operation utförd av en internationell terrororganisation av al-Qaidas typ, säger en diplomat till AFP.

Tre män och en kvinna har under dagen förhörts i anknytning till attacken, men samtliga har släppts. Polisarbetet beskrivs dock som intensivt och i kväll kom nya uppgifter som pekar mot al-Qaida.

”Övervakade judisk säkerhetstjänst”

Den Londonbaserade irakiska tidningen al-Quds al-Arabi uppger att man mottagit ett meddelande som sades komma från terrornätverket.

I meddelandet heter det:

– Abu Hafz al-Masribrigaderna slog ett dödligt slag efter att ha övervakat judisk säkerhetstjänst och slagit fast att fem av dem fanns i de två synagogorna i Istanbuls centrum.

Abu Hafz al-Masri anklagades för att vara al-Qaidas militäre chef och Usama bin Ladins förtrogne och dödades av amerikanska styrkor i Afghanistan. Hans namn uppges nu användas av al-Qaida.

I meddelandet, som nyhetsbyrån AFP tagit del av, hotar terrornätverket med nya attacker runt om i världen.

Attack mot italienare

Terrornätverket al-Qaida låg bakom även självmordsattentatet mot den italienska militärpolisens högkvarter i Irak i förra veckan, uppgav den Londonbaserade saudiska tidningen al-Majallah på söndagskvällen. Tidningen sade sig ha fått ett meddelande från en Abu Mohammed al-Ablaj, som uppgav sig vara al-Qaidaledare, om att nätverket låg bakom dådet i Nasiriyya i södra Irak den 12 november då 19 italienare och nio irakier dödades.

- Våra attacker kommer att bli smärtsamma och det vi gjorde mot italienarna i Irak, mot deras kommandocentral i Nasiriyya, är ett exempel, hette det enligt TT-AFP i meddelandet.

Mattias Lundell