Här blir de av med kläderna

Männen tvingas tejpa kalsongerna på kvinnofesten vid universitetet

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
"JAG BLEV ÄCKLAD" Dammiddagen vid Linköpings universitet anordnas av ekonomistudenternas förening Elin. Till de stående inslagen hör manliga studenter som serverar. - Under middagen började alla tjejerna slita av dem kläderna. Jag blev äcklad, säger en kvinnlig student, som var med. Männen på bilden tillhörde inte serveringspersonalen.
NYHETER

Nakna mansrumpor i string och en helnaken man på hemsidan - så lockar Linköpings universitets ekonomiförening Elin till årets dammiddag.

Under middagen får 14 lättklädda servitörer kläderna avslitna av 180 kvinnliga studenter.

- Vi tejpar fast kalsongerna för att få behålla dem på, säger ekonomistudenten Lars Johansson.

Dammiddagen i Konsert & Kongress lokaler i centrala Linköping var utsåld i lördags kväll.

Strax efter klockan åtta är festen i full gång när fem manliga studenter intar scenen klädda i kilt.

180 kvinnliga studenter skriker:

- Vad har ni under kiltarna?

Sedan sliter de av dem kläderna.

"Det var stereotypt"

Dammiddagen anordnas av Linköpings universitets ekonomiförening Elin. Deras logotyp liknar Playboykaninen och föreningens festkommitté kallar sig Elin Players. Deras dammiddag anses av många studenter vara årets höjdpunkt. Andra är upprörda.

En kvinnlig ekonomi-student som gick på den årliga dammiddagen när hon började på universitetet vill aldrig gå dit igen.

- Det var så stereotypt och jag blev äcklad. Servitörerna kom in i vit skjorta, fluga, finbyxor och hängslen. Under middagen började alla tjejerna slita av dem kläderna.

Efter en tre timmar lång sittning med nakna manliga överkroppar är några av de överförfriskade kvinnliga studenterna lite besvikna.

- Middagen var jättekul, men det kunde ha varit lite mer naket, killarna behöll kalsongerna på.

Lars Johansson serverade under förra årets middag. I lördags var han med som arrangör. Enligt honom ser flera manliga studenter det som ett hedersuppdrag att få vara med. De solar, rakar kroppen och oljar in sig för att kunna visa upp sina bästa sidor under festen.

"Vi solar innan"

- Det är en kul grej och inte något som man gör varje dag. Vi killar tränar ihop innan för att se så bra ut som möjligt. Det är ren självbevarelsedrift.

Elin Players ordförande Ulrika Åhs är väldigt angelägen om att ingen utomstående får inblick i festligheterna som anordnades utanför campusområdet. Fönstren har tejpats för med svart plast. Hon hälsar Aftonbladets reporterteam att inga journalister är välkomna. Därefter slänger hon igen dörren. På telefon försvarar hon senare festen.

"Gör det frivilligt"

- Killarna ställer upp frivilligt och det är med glimten i ögat. Vi anordnar middagen varje år eftersom efterfrågan är stor bland studenterna.

Men någon motsvarande herrmiddag med 14 kvinnliga studenter anordnas inte.

- Nej, av den anledningen att vi inte hittar 14 tjejer som ställer upp.

Lars Johansson tror inte heller på idén med ombytta roller.

- Det skulle vara politiskt inkorrekt.

Här är fler fester som spårat ur

Susanne Nylén