Bestals på sin sista sommar

Andreas cellgifter överdoserades - får bara 6 500 i ersättning

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
DRÖMMEN RASERADES Cancersjuke Andreas Lindfors såg fram emot att tillbringa sin sista sommar tillsammans med sonen Erik och hustrun Maria. Men en överdosering av cellgifter ledde till att behandlingen fick avbrytas och tumören började växa igen. Nu har han fått ersättning för sjukhusmissen - 6 500 kronor.
NYHETER

SÖDERKÖPING

Cancersjuke Andreas Lindfors, 28, hade en sista sommar att se fram emot.

Men sjukhuset feldoserade medicinen: på tre dagar fick han 18 veckors cellgift. Han blev allvarligt sämre och sommaren med familjen gick förlorad.

Nu har Andreas fått ersättning: 6 500 kronor.

Redan för ett år sedan visste Andreas Lindfors, Söderköping, att hans elakartade hjärntumör bara gav honom en kort tid kvar att leva.

Mådde relativt bra

I januari 2003 inleddes medicinering med cellgifter efter ett speciellt schema: först några dagar på sjukhuset med starka cellgifter och sedan kunde han åka hem och ta betydligt svagare cellgifter hemma.

Andreas mådde relativt bra, cellgiftsbehandlingen tog inte bort tumören men den slutade att växa. Andreas skulle få en sommar till och han såg fram emot korta dagsturer med hustrun Marie Lindfors, 26, och sonen Erik, 1, på båten.

Maria har ett glasklart minne av telefonsamtalet som raserade drömmen om den sista sommaren.

- Det var den 12 juni. Andreas skulle precis kliva ombord på båten när de ringde från sjukhuset i Linköping. De hade skickat hem honom med den starka medicinen, säger hon.

- På tre dagar hade han ätit mer än fyra månaders cellgifter.

Överdoseringen gjorde att Andreas fick sluta med cellgifter. Kroppen klarade inte mer. Tumören började åter att växa.

"Känns som ett hån"

Av Andreas sista och enda sommar tillsammans med sonen Erik blev inget av. Andreas krävde ersättning från patientskadeförsäkringen. Förra fredagen kom beskedet: Andreas får 6 500 kronor för "sveda och värk".

- Det känns som ett hån, säger Maria och Andreas nickar instämmande.

Anders Rådlund, överläkare och biträdande klinikchef på Universitetssjukhuset i Linköping, har anmält ärendet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

- Det går inte att säga hur Andreas skulle ha mått i dag om det här inte hade skett, det skulle bara bli spekulationer, säger han.

- De som tar beslut om ersättningens storlek borde få ha det så här bara en dag så kanske de skulle förstå, säger Maria Lindfors.

Johan Taubert