”Irakierna är rädda för att USA drar sig tillbaka”

Aftonbladets utsände om rädslan för Saddamtrogna styrkorna

NYHETER

Många irakier fruktar att USA ska lämna tillbaka makten till irakierna själva för tidigt. Rädslan stor för att styrkor som är lojala med Saddam Hussein då ska komma tillbaka till makten.

Det berättar Urban Hamid från Bagdad.

- Det är som ett val mellan pest och kolera för många irakier, säger Urban Hamid. Trots att man ogillar ockupationsmakten, så tror många att Saddamtrogna styrkor bara bidar sin tid, och är rädda för vad som ska hända om USA drar sig tillbaka för tidigt.

Säkerheten är det största problemet för Bagdadborna idag. Människor är rädda för att bli rånade, och många vågar sig inte ut på kvällarna.

Urban Hamid rapporterade för Aftonbladet från Bagdad under USA:s offensiv i våras. Nu är han tillbaka i staden efter 6 månader, och trots allt ser han många tecken på positiva förändringar.

Skolorna har öppnat, och affärslivet har kommit igång.

- Affärerna svämmar över av nya produkter, berättar Urban Hamid. Många passar på att köpa parabolantenner, som var förbjudna under Saddam Hussein. Bilarna har blivit betydligt fler, och även Bagdad plågas nu av trafikstockningar i rusningstid.

Anna Hjalmarsson