Håkan Syrén blir ny ÖB

Utses av regeringen på torsdag

NYHETER

Generallöjtnant Håkan Syrén, 51, blir ny överbefälhavare.

SVT:s källor uppger att regeringen kommer att utse honom vid torsdagens sammanträde.

Foto: lasse allard

Håkan Syrén är i dag chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must. Nu uppger SVT Text att han tar över som chef för försvarsmakten, när nuvarnade ÖB Johan Hederstedts förordnande går ut vid årsskiftet.

Regeringen väntas fatta beslutet vid torsdagens regeringssammanträde och övriga politiska partierna ska ha informerats om utnämningen.

Håkan Syrén har i förhandsdiskussionerna nämnts som ett av de hetaste namnen. Han har sin bakgrund i kustartilleriet i Vaxholm och därmed blir Håkan Syrén den förste överbefälhavaren sedan andra världskriget som inte hämtas från armén eller flygvapnet. Sverige har sedan dess haft nio överbefälhavare – sju av dem från armén och två från flygvapnet.

För fyra år sedan blev generallöjtnanten chef för Must. På så vis drogs han in i den omdiskuterade och kritiserade helikopteraffären 2001. Det handlade om en stor samnordisk försvarsupphandling av helikoptrar, där miljardordern kom att gå till tillverkaren NH Industries. En svensk överste anklagades för att ha lämnat hemliga uppgifter om upphandlingen till tillverkaren.

Justitiekanslern Göran Lambertz kom senare att rikta skarp kritik mot Must för hanteringen av den påstådda läckan i samband med helikopteraffären. Enligt JK fanns stora samarbetssvårigheter mellan Must och det övriga försvaret.

Must kritiserades för att ha övervärderat den skada som försvaret skulle ha tillfogats av den påstådda läckan. Och JK skrev:

– Ibland har jag fått intrycket att tjänstemännen framför allt velat värna sin egen och Musts prestige.

Via Försvarsmaktens presstjänst låter Håkan Syrén i dag hälsa aftonbladet.se att han inte vill lämna några kommentarer innan regeringen fattat sitt beslut. Och det sker först på torsdag.

Fakta:

Mattias Lundell