Toppcheferna pekas ut i brev

"De är inblandade i skandalen"

NYHETER

Sju butikschefer anklagar i dag flera namngivna personer vid Systembolagets huvudkontor för inblandning i muthärvan.

En av personerna som pekas ut sitter i Systembolagets styreslse

Fram till för ett par dagar sedan har den omfattande muthärvan inom Systembolaget stannat vid butikschefer och leverantörer.

I dag vittnar allt fler om att också personal vid huvudkontoret är direkt inblandade i härvan.

Brev till åklagaren

I helgen skrev sju butikschefer i Sydsverige ett brev som i dag överlämnas till Systembolagets ledning och åklagare Ewa Nyhult som leder mututredningen.

- Media hänger oss kallblodigt varje dag. Varför sätter man sig inte ner och granskar sig själva, Systembolagets huvudkontor, skriver butikscheferna.

I brevet pekas flera höga chefer vid huvudkontoret, områdeschefer, och en ledamot i Systembolagets styrelse, ut som mutbara.

Om styrelseledamoten skriver butikscheferna att "den personen har rest i Europa på många leverantörers bekostnad".

Ledamoten förnekade i natt all inblandning.

- Jag har inte varit och rest i något jävla Europa. Jag har varit i Thailand och Egypten med min hustru - och betalat själv.

En person vid huvudkontoret pekas ut som hjärnan bakom systemet som gett leverantörerna möjlighet att muta sig till en attraktiv pallplats i butiken.

Fem av Systembolagets 28 områdeschefer namnges. Butikscheferna skriver:

- De har haft sån kontakt med leverantörer att man undrar hur detta kunnat undgå huvudkontoret. Säg en stad i Europa de inte varit i.

Två har sagt upp sig

Två av de namngivna butikscheferna har redan, på egen begäran, sagt upp sig. De har inför Systembolagets ledning motiverat sina uppsägningar med händelser i det förflutna.

De har erkänt att de tagit emot mutor.

Enligt uppgifter till Aftonbladet i natt funderar just nu flera områdeschefer på möjligheten att frivilligt lämna företaget - och undgå polisanmälan.

Butikschefernas brev

Petter Ovander