Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kan Steen sitta kvar som vd efter mutskandalen?

Tre experter svarar

    Vilket ansvar har Anitra Steen för mutskandalen?

    Kan hon sitta kvar som vd?

    Aftonbladet har ställt frågorna till tre experter.

Vilket ansvar har Anitra Steen som vd?

  Gunnar Ekman, ekonomie doktor i ledarskap, Handelshögskolan:

Hur stort ansvar har Anitra Steen som vd?

- Mycket stort ansvar. Det är hennes förbannade skyldighet att i tid identifiera och agera mot mutkulturen. Framför allt har hon ett symboliskt ansvar, om vd ägnar tid åt att agera neråt i organisationen gör andra chefer likadant.

Kan Anitra Steen sitta kvar?

- Nej. Stämmer det att Systembolaget har känt till mutorna utan att lämna ärendet till polisen kan Anitra Steen inte sitta kvar. Det spelar ingen roll att chefer har polisanmält senare, erbjudandet om frivillig uppsägning och utebliven polisanmälan är allvarligt. Det är ett hot mot rättssamhället om mutbrott leder till polisanmälan i en organisation, men inte i en annan.

 

  Leif Östling, vd Scania:

Hur stort ansvar har Anitra Steen som vd?

- Enligt svensk bolagsrätt har vd det operativa ansvaret för ett bolag. Vd kan aldrig frånsäga sig det ansvaret och skylla på andra. Det innebär att vd ska se till att det finns kontrollsystem som gör omöjliggör de beteenden som nu drabbat Systembolaget. Så enkelt är det.

Kan Anitra Steen sitta kvar?

- Nej, absolut inte. Om jag satt i Systembolagets styrelse skulle jag hitta en ny vd direkt med hänvisning till aktiebolagslagen. Jag köper inte resonemanget om att hon är färsk och har gjort vad hon har kunnat. Hon har ändå suttit som vd sedan 1999. Tidsrymden är ytterligt graverande.

 

  Hans de Geer, professor i affärsetik, Handelshögskolan:

Hur stort ansvar har Anitra Steen som vd?

- Vd:n har ett fullständigt ansvar för vad som händer i bolaget, även om man inte alla gånger kan begära att vederbörande känner till allting. Den centrala frågan är om det är rimligt att en vd inte känner till vissa saker.

Kan Anitra Steen sitta kvar?

- Det kan bara styrelsen avgöra. Men om det stämmer att ledningen i något skede har erbjudit att låta mutanklagade chefer slippa polisanmälan så naggas Anitra Steens förtroende i kanten. Det ska bli intressan att höra hur hon kommenterar den uppgiften.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet