Krypskytt dömd för mord – som terror

Spred skräck i USA förra året – tio människor sköts ihjäl

NYHETER

Krypskyttarna misstänks för tio mord och tre ytterligare skjutningar.

I dag föll den första domen mot John Allen Muhammad, 42.

Han döms som första person under en ny lag – för mord som terrorhandling.

Foto: AP
John Allen Muhammad förklarades skyldig till flera mord, sammansvärjning, brukande av vapen i samband med brott – och mord som terrorhandling.

Ett år har gått sedan krypskyttarnas våldsturné i Washingtonområdet. De dödade tio människor, skadade tre och satte skräck i ett helt USA.

I dag föll den första domen mot krypskytten John Allen Muhammad och hans tonårige kumpan Lee Boyd Malvo. Efter en omfattande utredning och en kamp mellan flera delstater hölls den första rättegången i Virginia.

Terrorlagar efter 11 september

Orsaken är enkel: I delstaten kan männen dömas till döden. Och efter en lång rättegång och sex timmars överläggning förkunnade de sju kvinnorna och fem männen i juryn i dag sitt beslut.

John Allen Muhammad förklarades skyldig till flera mord, sammansvärjning, brukande av vapen i samband med brott – och mord som terrorhandling. Beslut om påföljd kommer att fattas senare.

Han är den förste person i Virginia som döms för den sista punkten – en brottsrubricering som ingår i de terrorlagar som delstaten antog efter den 11 september. Juryn anser det därmed bevisat att Muhammad genomförde mordet för att skrämma allmänheten eller för att påverka regeringen.

Oberörd när domen lästes upp

Tv-bolaget CNN:s korrespondent på plats rapporterar att John Allen Muhammad såg oberörd ut när domen lästes upp. Han har hela tiden nekat till morden och hans advokater har hävdat att det i stället var hans kumpan Lee Boyd Malvo som höll i geväret.

Åklagarna – som hävdat att han är den verklige gärningsmannen oavsett vem som tryckte av skotten – lyckades dock övertyga juryn.

Rättegången mot Lee Boyd Malvo inleddes i går.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM