Schwarzenegger svor eden inför 7000

Nye guvernören i Kalifornien lovar ”action, action, action och action”

Foto: REUTERS
Arnold Schwarzenegger svär ämbetseden, förestavad av Ronald George, ordförande i Kaliforniens högsta domstol. Hustrun Maria Shriver håller den bibel han lagt vänster hand på.
NYHETER

NEW YORK

Arnold Schwarzenegger har haft sin första riktiga dag på jobbet.

På måndagen svor den österrikiske kroppsbyggaren, som blev Hollywoodskådespelare, som blev politiker, som blev guvernör för USA:s folkrikaste stat Kalifornien sin ämbetsed inför en publik på över 7 000 personer.

"Låt oss inleda en ny era för Kalifornien", sade Schwarzenegger i ett tio minuter kort tal där han anspelade på president Kennedy med orden: "Jag är en idealist utan illusioner".

Han lovade Kaliforniens medborgare att han ska jobba för att få snurr på delstatens dåliga ekonomi, hjälpa barn och gamla, och inte skära i utbildningsbudgeten.

Men han lovade också att inte höja några skatter. Och eftersom den nye guvernören drar tillbaka företrädaren Gray Davis' impopulära förslag om höjd fordonsregistreringsskatt som skulle stärka Kaliforniens finanser blir budgetunderskottet nästa år minst 12 miljarder dollar, enligt vissa beräkningar betydligt mer, om inte ekonomin tar fart.

Pompa och ståt

Arnold Schwarzenegger väntas föreslå att Kalifornien säljer obligationer för 20 miljarder dollar för att få in pengar. Installationsceremonin skedde under pompa och ståt i huvudstaden Sacramento, men var relativt nedtonad för att inte provocera väljarna med slösaktighet.

Arnold Schwarzenegger svor sin ed med handen på en bibel från 1811, sedan sångerskan Vanessa Williams sjungit den amerikanska nationalsången. En grupp barn citerade Trohetseden och Kaliforniens nya första dam, Schwarzeneggers hustru Maria Shriver, läste en dikt.

Hollywoodkändisar

Organisatörerna ville ha ett enkelt och värdigt arrangemang - men bland de tusentals gästerna märktes en hel del av Schwarzeneggers kolleger från Hollywood, såsom Jamie Lee Curtis och Rob Lowe.

Gray Davis, som tidigare i höstas fick avgå efter ett misstroendevotum, var med vid ceremonin, liksom ytterligare tre av Arnold Schwarzeneggers företrädare och representanter för hans hustrus släkt - Kennedy.

Den nye guvernörens hemland, Österrike, var representerat inte bara av diplomater utan också av den efterföljande lunchen. Då serverades bland annat bratwurst, bockwurst, wienerschnitzel, äppelstrudel och Sachertårta.

Svåra utmaningar

Kaliforniens nytillträdde guvernör har utlovat omedelbar "action, action, action och action", och satte igång att arbeta på sitt kontor omedelbart efter installationen.

Arnold Schwarzenegger har stora utmaningar framför sig. Politiska bedömare varnar för att det blir omöjligt för honom både att uppfylla sina vallöften, som att inte skära i skolanslagen (en tredjedel av Kaliforniens budget), och att inte höja några skatter.

Gunilla Kinn/TT