Sven attackerades av ilsken brunbjörn

- Jag försökte dra mig tillbaka men den slog ner mig

1 av 2 | Foto: SCANPIX
HJÄLPTE INTE MED VARNINGSSKOTT Sven Westin slogs till marken av en ilsken brunbjörn när han var på älgjakt. "Jag såg inget för det blodade igen över ögat, men jag hann skjuta ett varningsskott i luften med min älgstudsare", säger han. Här tillsammans med hunden Baloo.
NYHETER

Björnen var sju meter bort när den överraskade jägaren Sven Westin, 64.

Med ena ramen slog björnen Sven över ansiktet och rev loss en flik hud efter att han avlossat ett varningsskott.

- Jag tänkte bara att här gäller det att dra sig tillbaka, ladda om och sälja sig så dyrt som möjligt, säger han.

Jämthunden Baloo var den som fick upp spåret på björnen när Sven Westin var ute på jakt i Anundsjö, norr om Örnsköldsvik i fredags.

Tillsammans med två kompisar var han ute för att jaga älg. Sven var ensam med hunden Baloo som plötsligt började skälla och dra iväg.

Trodde det var en älg

- Vi gick väl i fyrtiofem minuter. Jag trodde att det var en älg, men sen såg jag björnen i snåren.

Svens första tanke var att dra sig tillbaka, eftersom det inte är lovligt att skjuta den. Han har jagat i över tjugo år, men aldrig tidigare sett en björn på så nära håll.

- Jag var helt lugn, men så plötsligt kom han emot mig. Jag hann bara tänka att jag skulle dra mig tillbaka, men han var snabb. Det tog en halv sekund, sedan slog han ned mig och bet mig i vänsterarmen.

Blod i ögonen

- Jag såg inget för det blodade igen över ögat, men jag hann skjuta ett varningsskott i luften med min älgstudsare.

Björnen försvann sedan från platsen med hunden Baloo i spåren. Efter att ha hämtats av sina kamrater och förts till Örnsköldsviks sjukhus fick Sven en stelkrampsspruta och syddes sedan med femton stygn runt ögat.

Ömt och svullet

- Men det är ingen fara med synen. Benen i armen höll så det blev bara lite rivsår. Det är ömt och svullet, säger han till Aftonbladet.

Varje år skjuts 10 - 40 björnar

Jens O Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM