Skatteverket granskar misstänkta svartjobbare

NYHETER

Riksskatteverket begär nu in uppgifter om vilka kapitalvaror nolltaxerare köpt.

Det ingår i verkets hårdgranskning av misstänkta skattesmitare.

Alla som äger husbilar och lyxbåtar granskas också.

Riksskatteverket RSV hårdgranskar just nu ett stort antal deklarationer från personer misstänka för att ha haft svarta inkomster.

Men flera försäkringsbolag vill slippa lämna ut uppgifter till skattemyndigheternas granskning.

RSV har begärt in en lång rad detaljuppgifter om vilka kapitalvaror som Sveriges nolltaxerare köpt in under senare år, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Verket har också krävt in uppgifter från de stora försäkringsbolagen om alla svenskar som försäkrat en båt som är värd minst 100 000 kronor, skriver flera morgontidningar.

Dessutom hårdgranskas alla deklaranter som äger husbil eller lyxbilar.

De lokala skattemyndigheterna har fria händer att ta kontakt med juvelerare, uraffärer och andra försäljare av dyrare kapitalvaror för att få listor över särskilt köpstinna kunder.

Skattegranskarnas kontroll uppges redan ha givit goda resultat. Enligt kontrollsamordnaren vid RSV, Ulf Lindström, har det från flera län kommit indikationer på att det finns en hel del personer som deklarerat för inkomster som inte på långt när täcker deras omkostnader.

Bolag säger nej

Men en del försäkringsbolag säger nej till att lämna ut uppgifter om försäkrade lyxbåtar. Bolagen anser att uppgifterna som myndigheterna begär har stark koppling till den personliga integriteten och att det dessutom är företagshemligheter som inte kan lämnas ut. De hänvisar även till sin tystnadsplikt där all kundinformation är sekretessbelagd.

Riksskatteverket (RSV) har valt ut ett 50-tal kommuner för granskningen, skriver Hallands Nyheter (HN). Skattemyndigheterna har i flera fall gått till domstol för att tvinga försäkringsbolag att lämna ut uppgifter om kunder som förra året tecknat försäkring för fritidsbåtar värda över 100 000 kronor.

Berit Öqvist på RSV tror på framgång även i ett fall som If överklagat till kammarrätten i Stockholm.

- Vi har vunnit alla mål hittills, säger hon till HN.

Till kammarrätten

If Skadeförsäkring AB har fört ärendet till kammarrätten sedan bolaget inte fått gehör för sin vägran i länsrätten.

- Skatteverket vill ha information både från företag och enskilda personer. Vi vill pröva den här frågan och gå så långt som möjligt, säger Helena Dyrssén, informationschef på If i Stockholm, till Smålandsposten.

aftonbladet.se , TT