Flygplan började brinna – exploderade i luften

13 döda i flygolycka i Sudan

NYHETER

Fraktflygplanet hade precis fått klartecken för landning.

Då fattade det plötsligt eld – och exploderade.

Samtliga 13 ombord omkom.

Planet, av den ryska typen Antonov 12, exploderade på måndagseftermiddagen strax efter att ha fått tillstånd att landa i Wau i södra Sudan.

Ombord fanns 13 personer.

Sex utländska besättningsmän: fyra armenier, en ryss och en uzbek. Samt tre säkerhetsmän, en tjänsteman från Sudans centralbank, en mekaniker från Saria och två poliser.

Enligt AFP bekräftas uppgifterna av det privata flygbolaget Saria Airlines chef, Mohamed Abdel Qadir.

Lastat med mat och pengar

Flygplanet var lastat med livsmedel till butikerna i Wau och en okänd summa pengar som skulle levereras till en filial till centralbanken.

Branden startade när planet var sex kilometer från flygplatsen.

Tidningen Al Sahafa citerar vittnen som säger att planet började brinna i luften innan det exploderade och slutligen störtade mot marken.

Militär och säkerhetsmän kallades snabbt till flygplatsen för att säkra olycksplatsen.

Rebellgrupp förnekar inblandning

Wau är en av de största regeringsstyrda städerna i södra Sudan, men enligt AFP har det inte rapporterats om några lokala bråk med rebellgruppen Sudan People's Liberation Army, SPLA, inom det senaste året. En talesman för SPLA uttalade sig på tisdagen. Enligt honom var SPLA inte inblandad i explosionen.

– Kraschen var en olycka, sa han via telefon till AFP.

Det fanns på tisdagen ännu inte någon officiell förklaring till vad som orsakade branden och explosionen. En haveriutredning har inletts.

Nicklas Hermansson