Därför lanserar vi betaltjänsterna

Kalle Jungkvist chattade med läsarna

NYHETER

Nyheterna kommer alltid att stå i centrum på aftonbladet.se.

Det sa aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist när han chattade med läsarna om de nya betaltjänsterna på sajten.

Här är hela chattet.

Jens säger: Hej Kalle. Varför startade ni alla dessa Plus-sajter?

   Kalle Jungkvist säger: Av två skäl. Först och främst vill vi fortsätta att utveckla vår sajt. Och då måste man satsa offensivt och på nya tjänster. Men också för att förstärka vår ekonomi så att vi får hela gratisverksamheten med ständig nyhetsuppdatering att ekonomiskt gå ihop.

nogger säger: Är Aftonbladet en tidning eller en tjänsteleverantör?

   Kalle Jungkvist säger: I grunden är vi en tidning och för vår del en nättidning. Men nätet har också andra fördelar och möjligheter som gör det intressant att också utveckla en del tjänster för intresserade användare.

major_c säger: Hej Kalle. Är detta början till en debitering av hela tidningen?

   Kalle Jungkvist säger: Nej. Däremot är det ett försök att ta betalt för speciella tjänster som vi lagt ner stora summor på för att utveckla.

stina29 säger: Kommer ni sluta med att vara Sveriges bästa nyhetstidning nu?

   Kalle Jungkvist säger: Absolut inte. Vi satsar tvärtom ännu mer på att stärka vår nyhetsbevakning. Det är vårt allt övergripande mål att vara bästa på nyhetsbevakningen. Förhoppningsvis kan de nya tjänsterna ge oss ekonomiska möjligheter att ta nya steg i vårt nyhetsarbete.

Deppa säger: Hej! Hur mycket har denna satsning kostat?

   Kalle Jungkvist säger: Det är tyvärr en företagshemlighet. Men det rör sig om många miljoner och en stor arbetsinsats från våra duktiga tekniker, redaktörer och utvecklare.

säger: Dessa extratjänster är ju relativt dyra. Därför är väldigt sorgligt att man inte får en fullvärdig prövotid utan betalning. Det är ganska vanligt att man får detta på andra sajter för att slippa "köpa grisen i säcken". Varför har inte ni det?

   Kalle Jungkvist säger: Det är tyvärr en möjlighet som vi inte hunnit utveckla, det kräver en ganska avancerad teknisk lösning. Men det är vår målsättning att återkomma senare med en sådan lösning.

aleken säger: Tycker ni att era betaltjänster är konkurrenskraftiga med de redan existerande gratistjänsterna som finns på internet?

   Kalle Jungkvist säger: Vi hoppas det. Vår målsättning har varit att varje enskild tjänst/sajt ska vara bättre än våra konkurrenter varav många faktiskt tar betalt. Om vi lyckats avgör ni som användare och läsare. Dessutom har vi satt ett pris som vi tycker är lågt, eftersom man får tillgång till 6-7 tjänster plus förmånliga erbjudande och en del annat godis som successivt kommer att läggas till.

säger: Det är en superroligt idé med att köpa kändisar - men att betala för det skulle jag aldrig göra! Kan ni inte göra en enklare kändisplus som är gratis?

   Kalle Jungkvist säger: Vi har utvecklat en tävling som vi tycker är kul och precis som Dreamteam i idrottsvärlden måste vi ta betalt för att finansiera tjänsten. Dessutom kommer man att kunna vinna fina priser som vi kommer att redovisa inom kort. Vi har tyvärr inte möjlighet att utveckla en enklare gratistjänst, hoppas att du ändå ska tycka att det är kul. Själv har jag blivit helt fast när jag deltar utom tävlan.

Knut säger: Kan tjänsterna användas från Norge eller måste man vara i Sverige?

   Kalle Jungkvist säger: Det är inga som helst problem att använda tjänsterna från andra länder. Du kan ju betala med exempelvis kort.

annakarin säger: Vad händer med nyhetsvärderingen när ni bara har en massa betaltjänster på sajten?

   Kalle Jungkvist säger: Vi ska ha samma nyhetsvärdering som förut, dvs en traditionell journalistisk nyhetsbedömning. Och just nu under några dagar tycker vi faktiskt att det är en nyhet att vi satsar på de nya tjänsterna. Jag har blivit intervjuad av flera andra medier om att aftonbladet.se nu satsar på betaltjänster. Så du kan vara lugn, nyheterna kommer alltid att stå i centrum på aftonbladet.se.

säger: Varför kostnad för ett abonnemang? Varför inte ta betalt för enskilda artiklar och recensioner i stället?

   Kalle Jungkvist säger: Vi tycker att det är betydligt mer krångligt. Bessutom vill vi inte ta betalt för nyhetsjournalistisk utan för extratjänster. Vi tror också att det är enklare att ta en prenumeration - då behöver man bara gå igenom en loginfunktion och en betalningsfunktion en gång - sen är det klart.

Hannibal säger: Varför ska detta lyckas när ni misslyckades med Paletten tidigare? On-line shopping var ungefär lika nytt då, som on-line dating är nu...

   Kalle Jungkvist säger: Paletten låg dels före sin tid och var dels inte så smart lösning. Vi har alltid experimenterat och sedan lagt ner satsningar om de inte fungerat. Det tror vi inte behövs denna gång. För ett halvår sedan startade vi Viktklubben som blivit en stor succé med 55 000 abonnemang. Vi tror att de nya tjänsterna har samma kvalitet som Viktklubben och är ganska övertygade om att denna satsning också ska lyckas.

Leif säger: Hej! Spelen verkar vara kul, speciellt pingisspelet och det där Mah-Jong(Shanghai?). Men tyvärr för er så vågar jag ju inte gå med utan att först få prova. Ett par demonstrationsexempel på spelen skulle räcka.

   Kalle Jungkvist säger: Jag ska undersöka om det går att fixa. Sen får du utmana mig, tyvärr har jag hittills fått stryk i 70 procent av mina matcher. Men jag tränar så snart blir jag farlig.

Gosh säger: Jag tycker det är trist att ni tar betalt för att man ska titta på TV-tablån. Varför gör ni det?

   Kalle Jungkvist säger: Av två skäl. Dels har vi utvecklat tjänsten. Man kan nu söka bland 120 olika kanaler och dessutom får man nu tillgång till våra betygsatta recensioner av alla filmer, plus en del andra tips. Dels kostar själva tekniken som vi hyr in stora pengar.

veronica säger: Hej Kalle! Vilken är din favoritgrej på den nya Plustjänsten?

   Kalle Jungkvist säger: Jag tycker SPOTlight är riktigt rolig att delta i. Sedan är jag väldigt förtjust i mat och vin-sajten, framför allt gillar jag att alla viner på systemet är betygsatta. Eftersom jag är gift har jag inte anmält mig på dejtingsajten, men vad jag hört av andra är den spännande att vara med i.

Sampe säger: Vad är visionen med betaltjänsterna i ett längre perspektiv?

   Kalle Jungkvist säger: Att vi ska få råd att fortsätta att hela tiden utveckla vår sajt vilket kostar allt mer. Och att vi långsiktig ska få verksamheten att gå ihop och inte vara beroende av annonskonjunkturer och annonsörers dagshumör.

Sven Svensson säger: Grattis till en intressant satsning. Kanske är det dock trots allt nyhetssidan som är den viktigaste. De övriga sajterna torde för de flesta ha ett begränsat intresse.

   Kalle Jungkvist säger: Tack ska du ha. Jag tycker också att nyhetssidan är den viktigaste och den som vi satsar absolut mest resurser på. De nya tjänsterna är tilläggstjänster för användare med specialintressen.

Tony32 Sthlm säger: Vad för specifika funktioner har Plusmailen jämfört med andra tjänster typ Yahoo-Mail?

   Kalle Jungkvist säger: Vi hoppas att vi ska ha ett bättre spamfilter och dessutom har vi stor brevlåda med 20 Mb.

Surfer säger: Tror ni verkligen på att någon vill betala för de här tjänsterna? Förmodligen går det att hitta allt helt gratis på nätet!

   Kalle Jungkvist säger: Ja det tror vi, det märks redan. Och allt går inte att hitta gratis på nätet även om det naturligtvis för en del tjänster finns gratisalternativ. Men vi hoppas och tror att vår kvalitet på tjänsterna ska motivera vårt pris som vi faktiskt tycker är ganska lågt för hela den bredd som vi erbjuder i prenumerationstjänsten.

dumheter säger: Min erfarenhet av avgifter är om man väl infört avgifter så höjs de och höjs hela tiden, tills det tillslut inte finns någon hejd på fånigheterna!

   Kalle Jungkvist säger: Det kanske gäller en många företag. Vårt mål är att hålla en låg prisbild så att vi kan attrahera många av våra användare varav en del inte har råd med så stora extrautgifter.

aftonbladet.se