Kurdisk grupp tog gisslan i Istanbul

Kravallpolis stormade domstol

NYHETER

ISTANBUL

Kurdiska aktivister ockuperade på måndagen en domstol i Istanbul.

Men turkisk polis, på helspänn efter lördagens attentat, ingrep snabbt.

Kravallpolis i hjälmar och skottsäkra västar stormade domstolslokalen och dränkte den i tårgas.

En turkisk tv-kanal uppgav att kurderna tagit flera domare som gisslan. Men kurderna tycks inte ha satt sig till något större motvärn och efteråt rapporterades bara att domarna fritagits.

Hyllade Öcalan

Enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia slogs poliserna en kort stund med kurderna. Därefter släpade de ut dem från huset.

Kurdgruppen hyllade på en banderoll i ett fönster PKK-ledaren Abdullah Öcalan och krävde att hans fängelse på ön Imrali, där han är ensam fånge, ska stängas. De uppmanade också till en "demokratisk lösning av det kurdiska problemet".

Öcalan har från fängelset uppmanat sina anhängare att lägga ned vapnen.

PKK-Kadek

PKK ombildades för ett år sedan under namnet Kadek (Kongressen för demokrati och frihet i Kurdistan). Kadek meddelade i sin tur i förra veckan att rörelsen skulle upplösas.

Turkiet betraktar medlemmarna i PKK/Kadek som terrorister.

Enligt Turkiet har 36 500 människor dödats i kriget, som inleddes 1984, då PKK tog till vapen för att utverka självstyre i det kurddominerade sydöstra Turkiet.

Abdullah Öcalan tillfångatogs dramatiskt i Kenya av turkiska kommandosoldater 1999.

Dömd till döden

Han fjättrades och flögs hem till Turkiet. Där dömdes han till döden. Men Turkiet, angeläget om att anpassa sig till EU:s människorättsnormer, omvandlade snart domen till livstids fängelse.

Han har hela tiden suttit fängslad på ön i Marmarasjön söder om Istanbul. De senaste månaderna har hans advokater hävdat att han är allvarligt sjuk och krävt att han ska flyttas till ett fängelse på fastlandet där han kan få oberoende läkarvård.

Turkkritik

Turkiets justitieminister Cemil Cicek gjorde på måndagen ett utfall mot icke namngivna länder som enligt honom tillämpar dubbelmoral. De stöder terrorister i Turkiet, hävdade han.

- Turkiet har länge efterlyst ett samarbete och en gemensam hållning gentemot terrorismen. Olyckligtvis har vi lämnats ensamma i denna kamp, sade Cicek.

PKK är inte terroriststämplat av EU men däremot av USA - en Nato-allierad till Turkiet.

TT-Reuters