Tre avstängda i Systembolaget

Två på huvudkontoret och en med uppdrag i styrelsen

NYHETER

Systembolaget stänger med omedelbar verkan av tre personer som haft otillåtna leverantörskontakter. En person har uppdrag i styrelsen och två är placerade på huvudkontoret.

"Det är givetvis mycket upprörande att en person som fått personalens och ägarens förtroende att sitta som personalrepresentant i styrelsen och två andra som fått ledningens förtroende att inneha ansvarsfulla befattningar i bolaget visar sig ha haft otillåtna leverantörskontakter på 1990-talet. Jag förutsätter att ledningen nu grundligt kontrollerar alla med förtroendeställning i företaget", skriver Systembolagets styrelseordförande Olof Johansson i ett pressmeddelande.

Enligt Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, handlar det förutom personalrepresentanten i styrelsen om en handläggare och en projektledare som arbetat på huvudkontoret.

Det är inte självklart att de otillåtna leverantörskontakterna är att jämställa med mutor, enligt Rydberg.

- Nej, det vet vi inte. Det beror på vad man kallar för mutor. Det blir polisens sak att utreda det, säger han till TT.

- Det verkar som om det handlar om resor i första hand.

Kan förlora sina uppdrag

Beslutet om att stänga av de tre fattades enligt Rydberg av Systembolagets vd Anitra Steen sent på tisdagskvällen. Den fortsatta interna utredningen avgör om de tre avstängda även kommer att förlora sina uppdrag.

TV 4:s Nyheterna uppgav på tisdagskvällen att en person på Systembolagets huvudkontor deltagit i flera bjudresor under 1990-talet. Personen ska ha varit med på flera resor, arrangerade och betalda av leverantörer, bland annat till Skottland.

TV 4:s granskning avslöjar också att ytterligare en anställd på huvudkontoret varit på bjudresa, till Frankrike. Med på den resan var dessutom en person som nu sitter i Systembolagets styrelse. Styrelseledamoten ska även ha åkt på flera bjudresor under 1990-talet.

Tidigare under tisdagen var det politikernas tur att ge sin syn på turerna kring Systembolaget. Efter en två timmar lång utfrågning i riksdagens näringsutskott kunde näringsminister Leif Pagrotsky och Systembolagets styrelseordförande, förre centerledaren Olof Johansson, andas ut.

Beröm från Pagrotsky

Socialdemokraternas, centerns och vänsterpartiets ledamöter var nöjda med den information de fått.

Därmed kan inte kritikerna från moderaterna, kristdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet samla någon majoritet.

Näringsminister Leif Pagrotsky berömde ledningen för att den har varit resolut och visat handlingskraft och ansåg att inget tyder på att den försökt dölja något.

Först när "den problemfyllda perioden" är över vill Pagrotsky gå igenom vilken lärdom som kan dras och hur problem i andra statliga bolag kan förebyggas.

Men ledamöterna från kristdemokraterna, folkpartiet, moderaterna och miljöpartiet var inte nöjda.

Maria Larsson (kd) och Eva Flyborg (fp) efterlyste en extern granskning och de fick stöd av Ingegerd Saarinen (mp).

Mikael Odenberg (m) utesluter inte heller att en granskning kan behövas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM