Helikoptern slets sönder

Sex besätt- ningsmän dog i kraschen

1 av 3 | Foto: TOMMY MARDELL
Sex personer i helikopterns besättning dödades i kraschen öster om Rörö i Göteborgs skärgård.
NYHETER

GÖTEBORG

Utan förvarning förvandlades rutinövningen till en katastrof.

Ingen hann reagera när militärhelikoptern plötsligt kraschade mot vattnet och sjönk i havet.

Sex besättningsmän omkom. En överlevde.

Vädret är fortfarande hårt på olycksplatsen. I förmiddagen blåste det 13 sekundmeter och vågorna gick höga. Ett lätt regn föll över olycksområdet och himlen var mjölkvit.

– Det är visserligen bara hälften av nattens vindstyrka men ändå ett hårt väder. Man brukar säga att amatörer ska gå iland när det blåser mer än tio sekundmeter, säger Göran Hagberg vid Flygräddningen i Göteborg.

Flaggorna på halv stång

Vid helikopterdivisionen i Säve utanför Göteborg, där den störtade helikoptern hörde hemma, vajade flaggorna på halv stång. Anhöriga till besättningen hade kommit till flottiljen för att möta officerare och få information, skriver TT.

Försvarsminister Leni Björklund, som flög ner till olycksplatsen i natt, och ÖB Johan Hederstedt, är också på flottiljen för att delta i en minnesstund och få information.

Samtliga anhöriga till de döda och skadade besättningsmännen underrättades om olyckan redan i går kväll.

Larmet om kraschen kom från räddningskryssaren Märta Collin klockan 18.42 i går kväll. Då hade helikoptern lyft nio minuter tidigare med i stort sett samma besättning som vid en liknande övning en timme tidigare.

Övningen blev allvar

Det var tänkt att bli en rutinmässig vinschövning öster om Rörö i Göteborgs norra skärgård när något plötsligt gick fruktansvärt fel.

Den lågt flygande helikoptern med sju mans besättning störtade i havet, nästan rakt på fartyget Märta Collin.

Alla sju besättningsmän bar isolerdräkter. Havstemperaturen är bara cirka sju grader, men en person i isolerdräkt ska klara flera timmar i vattnet.

Trots det omkom två besättningsmän nästa omedelbart. Tre andra fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset där två av dem senare dödförklarades. Ytterligare två besättningsmän hittades döda på onsdagseftermiddagen.

En 19-årig man från södra Sverige vårdas för allvarliga skador men hans tillstånd betecknas som stabilt.

Mycket våldsam krasch

Det är ännu oklart varför så många omkommit trots isolerdräkterna men troligen ådrog de sig svåra skador i kraschögonblicket.

– Det finns än så länge ingen förklaring till varför olyckan inträffade. Men allt tyder på att den var mycket våldsam, säger Göran Hagberg vid Flygräddningen.

Helikoptern totalförstördes vid kraschen. Räddningsmanskapet har lyckats hitta den aktre delen som inte innehåller några kroppar. Dykarna hoppades hitta den främre delen någon gång under dagen.

– Vi letar febrilt efter helikopterns front. Vi trodde att vi lokaliserat den under natten men dykarna som gick ner kunde inte se något, säger Göran Hagberg.

Olle Castelius, Jens Kärrman, Mattias Lundell, Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM