Modellen används världen över

NYHETER

Den havererade helikoptern är känd som en säker arbetshäst.

Modellen finns i tjänst världen över.

De flesta används för transporter till oljeplattformar i Nordsjön.

Foto: SCANPIX
Arbetshäst Superpuman finns i tjänst över hela världen och är känd som en arbetshäst. Svenska försvaret har köpt in tolv stycken. Helikoptern är utrustad med navigationssystem för att kunna klara navigera även vid mycket dåligt väder.

Inom det svenska försvaret kallas den kraschade helikoptermodellen Helikopter 10.

Totalt har svenska försvaret tolv stycken. Den första kom 1988. Helikopterdivisionen på Säve, utanför Göteborg, har haft två Helikopter 10 fram till olyckan i går kväll.

Internationellt heter modellen SA.332 Super Puma och den byggs av Eurocopter som ägs av franska Aerospatiale och tysk-amerikanska Daimler-Chrysler. Den finns också i en beväpnad stridsversion och heter då Cougar.

”Stor och stark”

– Den är stor och stark och kan lyfta mycket. Vi har själva en sådan, säger Fredrik Alexandersson, pilot på Ostermans Aero på Säve.

Super Puman används mest civilt. 70 procent av Super Pumorna används för transporter av personal och förnödenheter till oljeplattformarna i Nordsjön.

Men den är också mycket vanlig för olika uppdrag för räddningstjänster världen över. Mycket beroende på modellens goda förmåga att ”stå” still i luften.

– Vår Super Puma anlitas ofta av räddningstjänsten för olika sök- och ambulansuppdrag, säger Fredrik Alexandersson.

Totalt kan den nästan 19 meter långa helikoptern ta 24 passagerare alternativt upp till åtta sjukbårar eller tre ton last. Den kan lyfta upp till fyra ton.

Bra i dåligt väder

Super Puma har en marschhastighet på 260 kilometer i timmen och den har en räckvidd på cirka 800 kilometer eller 3 timmar och tjugo minuter i luften.

Helikoptern är utrustad med navigationssystem för att kunna klara navigera även vid mycket dåligt väder.

– Det är inte särskilt vanligt att den är inblandad i olyckor, säger Fredrik Alexandersson.

Utöver svenska försvaret är det ett trettiotal länders försvar som valt att köpa Super Puman.

Bland dem finns Finland, Schweiz, Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Spanien.

I det svenska försvaret har helikoptermodellen normalt en besättning bestående av två piloter, en navigatör, en färdmekaniker/vinschoperatör och en ytbärgare.

Fakta om HKP 10 – Superpuma

Peter Pettersson