Michael Jackson riskerar fängelse

NYHETER

Superstjärnan Michael Jackson har delgivits misstanke om ''flerfaldigt'' sexuellt övergrepp på barn och ska gripas.

Polisen begärde på onsdagen att han överlämnar sig frivilligt.

Popikonen hotas nu av ett flerårigt fängelsestraff om han bedöms skyldig till anklagelserna.

Foto: AP
Popstjärnan Michael Jackson.

Michael Jackson är misstänkt för att ha förgripit sig på barn vid flera tillfällen och polis i USA:s samtliga 50 stater har order på att gripa honom. Det meddelade åklagare Tom Sneddon vid en presskonferens i Santa Barbara, Kalifornien, på onsdagsförmiddagen lokal tid.

- Michael Jackson har fått möjlighet att överlämna sig själv frivilligt till polisen samt att lämna över sitt pass. Överlämningen ska ske inom en begränsad tid och vi talar just nu med hans juridiska rådgivare, säger Sneddon.

Hotas av långt fängelsestraff

Popstjärnan riskerar att dömas till fängelse i mellan tre till åtta år för varje övergrepp han bedöms skyldig till. En borgen på tre miljoner dollar har satts av en lokal domstol.

Michael Jacksons advokat uppger att stjärnan kommer att "samarbeta fullständigt" och att man redan nu förhandlar om att han ska lämna över sig i polisens händer.

Häktningsbeslutet har tagits sedan polisen på tisdagen sökte igenom Jacksons gård Neverland i Santa Ynez Valley i Kalifornien samt ytterligare två ställen som tillhör Jackson i södra Kalifornien.

Man har hittat flera bevisföremål vid razziorna men vill inte gå närmare in på vilken typ av föremål det är, uppgav polistalesman Jim Anderson vid onsdagens presskonferens.

Vädjar till allmänheten

Alla handlingar i målet är sekretessbelagda eftersom de berör minderåriga barn. Polisen vill inte heller säga hur många barn som ingår i utredningen.

Man vädjar dock till allmänheten att träda fram om man har ytterligare uppgifter att tillföra.

- Vi vill uppmuntra allmänheten att träda fram om de har information som kan leda oss att tro att det finns fler offer i samhället, säger Jim Anderson.

Michael Jacksons har fortfarande vårdnaden om sina egna barn. En ungdomsdomstol måste besluta om barnen ska tas ifrån honom.

Kände inte till skivsläpp

Stjärnan släppte en ny samlingsskiva i tisdags. Han har ännu inte framträtt för att kommentera häktningsbeslutet, men i ett pressmeddelande ställt till nyhetsbyrån AP skriver han:

” Jag har sett advokater som inte representerar mig och talesmän som inte känner mig uttala sig å mina vägnar. De här människorna dyker alltid upp med förfärliga anklagelser samtidigt som ett jag lanserar ett nytt projekt eller släpper ett nytt album.”

Åklagare Tom Sneddon dementerar däremot alla rykten om att häktningsbeslutet kom på grund av popstjärnans skivsläpp.

- Vi visste ingenting om något skivsläpp, vi lyssnar inte på Michael Jackson. Det här beslutet har varit planerat i flera veckor, men under Alla helgona-helgen fick vi så mycket att göra att vi var tvungna att skjuta upp det, säger Sneddon.

Fredrik Rundkvist, Åsa Asplid