Arvikamördare dömd till psykvård

Högre skadestånd för brand än mord

NYHETER

Mannen som dömts för att ha dödat en femårig flicka i Arvika och bränt ner en medeltidskyrka ska betala ett betydligt högre skadestånd till Riksantikvarieämbetet än till flickans familj.

Det framgår av domen som föll i Arvika tingsrätt på onsdagen.

Men varken familjens juridiska ombud eller chefen för Brottsoffermyndigheten är förvånade.

– Nivåerna är så här låga för den som förlorar ett barn, säger Britta Bjelle, chef för Brottsoffermyndigheten, till TT.

Den 24-årige mannen dömdes på onsdagen för mord och grov mordbrand till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

24-åringen har erkänt att han den 11 september knivdödade den lilla flickan utanför hennes daghem i Arvika. Tidigare samma dag avled utrikesminister Anna Lindh av de skador hon fått vid knivöverfallet på NK.

Mannen var intagen på en psykiatrisk klinik i Arvika dit han återvände efter mordet på femåringen.

Under polisförhören erkände han plötsligt spontant att han för två år sedan satte eld på den unika 1300-talskyrkan i Södra Råda norr om Gullspång.

Det var starka inre röster som fick honom att både döda flickan och bränna ner kyrkan. Rösterna hade talat till honom i flera år och krävt att han skulle döda, bränna och förstöra.

Begärd summa

Enligt domen får den femåriga flickans mamma, pappa och bror 50 000 kronor vardera för sveda och värk. Det är den summa de har begärt. Till det kommer begravningskostnader och liknande vilket gör att det totala skadeståndet till familjen är 225 000 kronor.

Riksantikvarieämbetet får 468 000 kronor i ersättning för de kostnader de hittills har haft för den totalförstörda kyrkan.

– Man kan tycka att det här är lågt. Men det här ligger litet över det som riktmärkena är för anhörigersättning, säger Britta Bjelle.

– Vi har 25 000 kronor som riktmärke för anhöriga som förlorat ett barn.

Britta Bjelle säger att frågan just nu ligger i Högsta domstolen för en ny prövning och att hon hoppas på en höjning där.

– Vi i Sverige har haft en inställning att man inte kan reparera så allvarliga skador som förlust av en nära anhörig med hjälp av pengar. Därför är nivåerna så låga som de är.

Olika grunder

Advokat Thomas Hall som är juridiskt ombud för flickans familj är nöjd med att tingsrätten betalar det familjen begärt.

– Jag kan hålla med om att proportionerna ser märkliga ut. Men det går inte riktigt att jämföra. Beloppen vilar på så olika grunder, säger Thomas Hall.

24-åringen berättade under rättegången att han hört de inre rösterna sedan 15-årsåldern. Gör han inte som rösterna säger får han ångest.

Då han 2002 blev inlagd på den psykiatriska avdelningen på grund av en amfetaminpsykos berättade han för läkarna om rösterna. Han planerade mordet i en vecka och bestämde sig för att spela frisk för att få komma till en öppen avdelning.

Tingsrätten konstaterar att påföljden normalt skulle ha varit livstids fängelse. Men då en rättspsykiatrisk undersökning visat att 24-åringen lider av en allvarlig psykisk störning döms han till vård.

På onsdagen träffade Socialstyrelsen representanter för psykvården i Värmland. Man träffade också 24-åringens föräldrar.

Socialstyrelsens utredning om vad psykvården gjort för mannen före mordet beräknas vara klar nästa år.

Annika Hansson/TT