Saknade efter kraschen hittades

Kropparna upptagna under kvällen

NYHETER

Dykarna hittade på onsdagseftermiddagen de två saknade besättningsmännen från helikopterkraschen.

På kvällen tog dykare upp kropparna. Totalt sex personer omkom i helikopterolyckan utanför Rörö i Göteborgs skärgård.

Strax efter klockan 15 fick Flygräddningen uppgiften att den andra halvan av helikoptern som kraschade på tisdagskvällen var lokaliserad. Någon timme senare kom beskedet. Dykarna hade hittat de saknade besättningsmännen Thomas Lagerström och löjtnant Anders Lindqvist.

Dykarna gick ner

– Det var en polishelikopter som såg att det bubblade upp olja på ett ställe 500 meter sydost om den tidigare fyndplatsen, säger Tönis Liblik-Naessén, flygräddningsledare.

Båtar med ekolod dirigerades till platsen och dykare gick ner.

– Dykarna är nere nu och ska försöka att ta upp kropparna, men mörkret är ett problem. Sikten dagtid var tre meter, nu är den ännu sämre, sa Liblik-Naessén till aftonbladet.se vid halvfemtiden.

Farligt räddningsarbete

Båtar med släpsonar cirkulerade över platsen för att kunna leda dykarna rätt.

Trots säkerhetsriskerna fortsatte dykarna sitt arbete i mörkret. 17:22 fick Flygräddningen beskedet att dykarna fått upp de två kropparna och att de skulle föras till Göteborg.

Det var i den främre delen av helikoptern som besättningsmännen hittades. Enligt de första uppgifterna tycks helikoptern ha gått mitt itu en till två meter bakom cockpit.

Bara en överlevde

Totalt omkom sex personer när helikoptern slog i vattnet på tisdagskvällen.

Värnpliktige Jacob de Vriees , 19, överlevde. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt. Jacob de Vriees har inte kunnat ge några ledtrådar till varför olyckan inträffade. Enligt SR Jönköping har han sagt att han slungades ut i vattnet från sin plats långt bak i helikoptern.

Olyckan fick ett mycket snabbt förlopp och inga nödmeddelanden hann skickas iväg.

Helikoptern störtade i vattnet öster om Rörö i Göteborgs norra skärgård, bara nio minuter efter start från Säve flygplats . Man skulle ha inlett en vinschövning med räddningskryssaren Märta Collin. De omkomnas kollegor säger att olyckan är oförklarlig.

Malin Ekmark