Systembolagets vd Anitra Steen får fortsatt förtroende

Styrelsen i krismöte under onsdagskvällen

NYHETER

I närmare fem timmar satt Systembolagets styrelse i krismöte på onsdagskvällen, dagen efter avslöjandet om att muthärvan nått ända till huvudkontoret och till styrelsen.

Styrelsen diskuterade de senaste turerna i muthärvan och hur de anställda som misstänks för oegentligheter ska hanteras.

Styrelseordförande Olof Johansson uttryckte efter mötet på nytt sitt och styrelsens förtroende för Systembolagets vd Anitra Steen.

-Vd:s arbete mot korruption bör fullföljas utan avbrott. Vd har på ett föredömligt sätt bedrivit arbetet, sade han.

Att kvällens möte dragit ut så mycket på tiden berodde enligt Johansson inte på interna stridigheter utan snarare på engagemang.

Den person i Systembolagets styrelse som erkänt att han deltagit i oegentligheter fanns inte med vid mötet.

-Han är hemförlovad och jag avvaktar det samtal som ska ske. Därefter får vi ta ställning, sade Olof Johansson på frågan om personen kan sitta kvar på sin förtroendepost.

Alla i chefsställning på huvudkontoret ska nu granskas.

-Alla personer i chefsställning kommer att tala med sina chefer eller med en särskilt utsedd granskare.

Karin Pilsäter (fp), suppleant i Systembolagets styrelse, anser att styrelsen agerat kraftfullt när det gäller muthärvan men tycker att det är rimligt att styrelsens roll ifrågasätts.

-Vi måste ställa oss frågan om vi varit tillräckligt duktiga, sade hon till TT då hon var på väg in till styrelsemötet vid 18-tiden på onsdagskvällen.

TT