Hon skulle bli ny partiledare

Aftonbladets Olle Svenning i ny bok om Anna Lindh: Göran Persson ville avgå före 2006

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
”anna lindh ville ställa upp” I början av året sa Göran Persson till Anna Lindh att han inte orkade med en valrörelse till. ”I somras talade hon om för mig att hon var beredd att ställa upp”, berättar Olle Svenning.
NYHETER

Anna Lindh var beredd att ta över som statsminister efter Göran Persson.

Det avslöjar Aftonbladet- journalisten och författaren Olle Svenning i en ny bok om Sveriges mördade utrikesminister.

– Jag har det direkt från hennes egen mun, säger Olle Svenning.

I kapitlet ”Hon var beredd att ta över” i ”Anna Lindh – en minnesbok” skildras hur Sveriges dåvarande utrikesminister brottades med frågan.

Olle Svenning skriver:

”I början av år 2003 blev Anna Lindh allt mer medveten om att breda opinioner inom partiet ville att hon skulle göra sig beredd att ta över ledarskapet efter Göran Persson. Han hade sagt till henne att han inte ville eller orkade leda partiet under ytterligare en valrörelse. Anna Lindh var länge tveksam och obenägen att ge besked om sin kandidatur.”

”Nu var det allvar”

Tror du hon uppfattade det som en direkt uppmaning från Perssons sida? ”Nu får du göra dig beredd här!”

– Ja, absolut. Så var det. Han använde till och med det uttrycket, du får göra dig beredd. Det har han kanske sagt till några andra ministrar också. Det är ju inte en ärftlig monarki på det sättet att han kan peka ut sin efterträdare.

– Men alldeles klart uppfattade hon det som att nu var det allvar.

– Hennes spontana reaktion var nej. Av familjeskäl, sa hon.

Men hennes motstånd luckrades upp över en period?

– Ja, i somras var hon alldeles övertygad om att hon ville ställa upp. När hon höll sitt Almedalstal, som man uppfattade som så strålande, var hon helt klar över det. Då hade hon talat om att hon ville ställa upp som partiledarkandidat. Inte bara för min fru Maria och mig utan också för Nalin Pekgul och några av sina allra närmaste vänner.

Tror du att Göran Persson ställde samma fråga/uppmaning till några andra ministrar?

– Jag ska inte hålla det för uteslutet. På en del möten i Sverige talade han lite varmt om Pär Nuder som en möjlig efterträdare.

– Persson är ändå rätt driven. Han måste ha arbetat med några olika alternativ.

Ingen hade utmanat

Men jobbet hade gått till Anna Lindh?

– Ja, det tror jag. Förmodligen hade ingen annan ställt upp mot henne. Persson har också i efterhand sagt att hon var den naturliga efterträdaren.

För att övertala Anna Lindh att ställa upp organiserade de närmaste vännerna ett system, en jourkedja, för att stötta henne.

Avlasta med barnen

– Huvudsakligen var det kvinnliga vänner till henne. De hade hittat på ett system, med Nalin Pekgul som den drivande kraften, där de skulle kunna hjälpa till i familjen, avlasta med barnen och lite sånt.

Minnesboken släpps vid månadsskiftet. Den ges ut av Aftonbladet i samarbete med bokförlaget Norstedts. Del av behållningen går till Anna Lindhs minnesfond.

Du var själv personlig vän med Anna Lindh?

– Utan att vara det hade jag inte skrivit boken. Då hade jag ju inte haft något utanför det som vem som helst kan komma över.

Rekordung klubbordförande – och utrikesminister

Leif-Åke Josefsson